Hackerul de la Turceni, „Marmota” lui Răuţ!

Primii martori din dosarul în care un angajat al Complexului Energetic Turceni este judecat pentru scurgeri de informaţii din interiorul unităţii au fost audiaţi ieri după-amiază, cel mai important dintre ei, Ion Răuţ, depunând mărturie până aseară în jurul orei 19.00. Magistratul Teofil Boncu a avut o zi extrem de aglomerată şi, din această cauză, dosarul „hackerului de la Turceni” a intrat pe rol târziu de tot, Răuţ având timp după-amiază să participe inclusiv la o emisiune a unui post local de televiziune. El a lăsat însă vorbă la instanţă că revine şi a spus prezent atunci când a fost strigat pentru a depune mărturie în cazul lui Marian Enache.

Enache a fost şef al departamentului IT de la CE Turceni în perioada în care Răuţ era director de Resurse Umane, ulterior locul său fiind luat de Dumitru Valentin Simionescu. În 2008 Răuţ nu a mai fost angajat al Complexului, de anul trecut el revenind ca şef al Corpului de Control, funcţie în care a mai fost până în 2006. În perioada în care nu mai avea nicio treabă cu CE Turceni, cu excepţia proceselor intentate unităţii, Răuţ a fost însă beneficiarul unor e-mailuri al căror conţinut era publicat şi în presa locală. Articolele de ziar i-au intrigat însă pe şefii Complexului, mai ales după ce opinia publică a aflat despre primele pe care aceştia le-ar fi primit la sfârşitul lui 2010.

Alin Popescu, specialist IT al CE Turceni, audiat ca martor aseară, a declarat că, deranjat de faptul că-i apăruse numele în dreptul unei prime prea mari într-un articol de presă a intrat în adresa de e-mail pe care Răuţ o avea la complex când era director, nimeni nedezactivând-o după plecarea lui din unitate. Popescu a descoperit, astfel, o bogată corespondenţă electronică pe care un expeditor „lp-marmota” îl informa extrem de prompt pe Răuţ în privinţa deciziilor luate de şefii Complexului, inclusiv tabelele cu primele care supăraseră atâta lume. Mergând pe firul e-mailurilor, specialiştii IT ai Complexului au ajuns la colegul lor Marian Enache, domiciliat în Filiaşi. Multe dintre e-mailuri erau trimise de la domiciliul acestuia, prin accesarea bazei de date a CE Turceni, la care el avea acces, mai ales că fusese şef al departamentului IT.

„Erau trimise la un mail cu numele ip_marmota“

Actualul şef al respectivului departament, Simionescu, a menţionat că inclusiv adresa lui fusese accesată de o persoană necunoscută, în aceeaşi situaţie fiind alţi angajaţi din Complex. „Erau diferite documente şi informaţii din unitate, inclusiv despre fiecare angajat. Aceste e-mailuri erau trimise de la un mail cu numele lp_marmota către un destinatar ionrăuţ pe eturceni.ro sau gmail.com. Am mers la directorul general şi l-am informat despre ce s-a întâmplat şi imediat a venit Poliţia. Am găsit un mail Enache, al colegului nostru, trimis către adresa cu Marmota, ulterior constatând că toate accesările bazei de date se făceau de la Filiaşi, în afara orelor de program”, a menţionat Simionescu, acesta precizând că în unitate a mai planat odată o suspiciune de acces neautorizat din partea lui Enache, incidentul fiind rezolvat în cadrul Complexului.

Răuţ nepriceputul

Pe parcursul audierilor de ieri avocatul lui Enache a dat de înţeles că ar fi fost posibilă o înscenare din partea colegilor săi, un fel de răzbunare, însă aceştia au menţionat că nici vorbă de aşa ceva pentru că „hackerul” era singurul care îşi ştia parolele de cont. În plus, ei nu erau la apartamentul acestuia din Filiaşi pentru a-i umbla pe calculator. Ion Răuţ a dat-o în declaraţia sa pe nepriceperea într-ale informaticii, menţionând că cei de la IT i-au creat conturile de e-mail şi îi asigurau service-ul la calculator. El a spus şi că primeşte anual 7000 de e-mailuri, din care citeşte doar vreo 3000, fiind posibil ca unele informaţii din aceste corespondenţe să fi ajuns şi la presă. „Nu ştiu cine folosea adresa cu marmota. Au fost şi adrese de tip Mihai Viteazul. E posibil să fi primit e-mailuri de la această adresă. Nu pot preciza dacă am răspuns la această corespondenţă. Menţionez că nu am folosit aceste informaţii în litigiile proprii, prin Fundaţia Eurojob. Nu am citit toate e-mailurile, dar unele din informaţii au fost transmise şi la presă, dar şi la instituţii abilitate ale statului. Informaţiile despre prime nu au trecut pe la mine şi nu aveam cum să le transmit”, a scăldat-o Răuţ la finalul unei zile extrem de lungi pentru judecătorul din acest dosar.

SUSPENDAT

„Marmota” Marian Enache are contractul de muncă suspendat la CE Turceni până la finalizarea acestui caz, el fiind acuzat de accesarea fără drept a sistemului informatic al CE Turceni şi transferarea fără drept a unor informaţii, precum şi prejudicierea imaginii unităţii.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: