Hanu măreşte salariile angajaţilor din primărie din banii profesorilor

Primarul din Motru, Dorin Hanu, măreşte salariile angajaţilor din primărie, luând din bugetul învăţământului. Primarul va supune votului Consiliului Local o hotărâre prin care ia 10 miliarde de lei vechi de la capitolul Învăţământ - Cheltuieli de personal, din trimestrul 4, şi-l dă Autorităţii publice şi acţiuni externe, tot pentru plata salariilor. Consilierul PDL Elena Vintilescu crede că acesta este startul campaniei electorale la Motru. Cu toate acestea, Hanu spune că banii de la învăţământ ajung tot la învăţământ.

Un nou scandal este pe cale să înceapă la Motru, unde marţi va avea loc şedinţă de Consiliu Local, când aceştia vor vota trecerea a o mie de lei noi din bugetul de la Învăţământ, în bugetul Autorităţii Publice şi Acţiuni Externe. Consilierul Vintilescu a declarat că în acest fel valoarea câştigului mediu al unui salariat din primărie va trece de 30 de milioane de lei vechi pe lună. Este vorba despre aproape 90 de persoane din primărie.

Interesant este modul în care au reuşit să facă totul legal şi cel mai probabil hotărârea va trece chiar şi de „gălăgioşii“ de la PDL. Elena Vintilescu explică de ce această rectificare bugetară, făcută la o lună după adoptarea bugetului dă de bănuit. „Pe organigramă am constatat că în momentul în care s-a făcut bugetul, suma pe învăţământ era prea mare. Sunt 386 de profesori şi personal nedidactic şi auxiliar. La un calcul simplu, valoarea câştigului era aproape 24 de milioane de lei. Soţul meu, care este profesor de gradul 1, cu 34 de ani vechime are un salariu de 19-20 de milioane. Acum, după ce au luat 10 miliarde de lei, câştigul mediu este 21 de milioane. Bugetul la Învăţământ a fost calculat greşit de la început pentru a putea face acum transferul. Primarul ia de la învăţământ şi dă la administraţie publică. Îşi plăteşte susţinătorii din primărie“, a declarat Elena Vintilescu, dar recunoaşte că nu se poate opune, din punct de vedere legal. Salariul unui funcţionar din primărie va ajunge la 32 de milioane de lei vechi.       

Edilul local spune că este vorba despre anumite modificări a sumelor prevăzute la capitolul învăţământ. “Vom supune aprobării Consiliului Local  în şedinţa din această lună o rectificare a bugetului local. Practic vom face o echilibrare a sumelor. În momentul de faţă, se impun anumite modificări la capitolul învăţământ în vederea asigurării banilor pentru salariile profesorilor. Banii vor fi transferaţi tot la învăţământ”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

GRABĂ

Rectificările bugetare privind schimbul valorii pe capitole se face o dată pe an, spune Elena Vintilescu. Banii, zece miliarde de lei, sunt luaţi din trimestrul 4. „De ce nu am aşteptat până în trimestrul 4, mai e mult până atunci. Vrea să-şi plătească susţinătorii“, a declarat consilierul.

BUGET

Bugetul local al Primărie Motru se ridică la aproximativ 650 de miliarde de lei vechi.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: