Ieșitul în stradă nu afectează grav puterea

Bunul-trai strică. Te amorțește. Te îmbătrânește cu 10-15 ani din punctul de vedere al reacției tale la nedreptate, îți dă un soi de înțelepciune pasivă de om cumpătat și trecut prin viață. Câștigam peste 2000 de euro lunar acum un an-doi și nu mai țineam minte cum e să mergi pe jos. Când am mers cu metroul prima oară după aproape doi ani, aproape că-mi venea să le arunc oamenilor mâncare pe jos și să le fac poze, mă simțeam ca la zoo. Uite, mami, nenea ăla doarme în trenul ăsta subpământean cu sacoșa de rafie în poală, hihihi! Cumpăram tot ce eram mai scump și nu mă deranja nimic. Prețuri mari? Ce bine! Am pe ce sparge bani. Politicieni enervanți? Treaba lor, eu nu fac politică, sunt mai presus de zbaterile astea insalubre. Nu se mai califică România la nici un turneu final? Dar fotbalul e opiumul săracilor, domnilor, cui îi pasă de el? Când era foarte cald afară lăsam aerul condiționat pornit cu zilele și deschideam geamul, gândindu-mă cu altruism să fac răcoare și-n cartier.

Acum e greu de la criză, nu de la Ponta, nici de la Băsescu, nici măcar de la Boc. E rău peste tot. E rău de la recesiune și, particularizând, de la proasta mea inspirație de a-mi alege o meserie care presupune ca oamenii să citească. Ce naiv! Am prieteni buni pe care-i bănuiesc c-au uitat literele folosite mai rar, nu cred că știu să mai scrie sau să citească un Q, sau un F. Dar uite c-a venit guvernarea Ponta și la criză s-a mai adăugat și scârba. Eu aș fi protestat împotriva Antena 3 și când erau în opoziție, doar că ar fi părut un demers cam ciudat. Dar acum sunt la putere. Puterea trecută mi-era indiferentă, deși s-ar putea spune că chiar am trăit bine, deci pe mine Băsescu nu m-a mințit. Noua putere, însă, mă agresează. Așa că am ieșit în stradă, alaltăieri.

În stradă a fost frumos. Am stat și cu neutri care fuseseră în stradă și cu ianuarie, și cu intelectuali care susțin mai degrabă ideea de dreapta și, pentru că Băsescu e singurul care se apropie de ea, îl susțin pe el, în consecință. Oameni frumoși, discreți, politicoși, bine îmbrăcați, cu umor. Cu ăștia nu se face treabă, sigur că nu vor da niciodată jos guvernul. Masele vor vota masiv cu stânga așa cum au făcut-o, din păcate, în 2000, după dezamăgirea CDR. Să nu uităm, deci, ce s-a întâmplat între 2000 și 2004. Nu m-ar mira să-l văd iar pe Năstase premier, găsesc ei o cale.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: