Încă un motiv pentru care avem ziare proaste

Avem o presă de tot rahatul. Tocmai de asta sunteți puțini cei care citiți aceste rânduri. La noi, sunt puțini oameni care citesc presă în general. Pentru că despre cumpărătorii de tabloide nu se poate spune că le ”citesc”. Să zicem că se uită la ele. Vina e a presei și a publicului în egală măsură. Despre lipsa de calitate a publicului (întreținută și de presa fără scrupule) am mai vorbit. Despre lipsa de calități a jurnaliștilor, de asemenea. Sunt puțini jurnaliști cu talent la noi și încă și mai puțini cu demnitate și fideli idealismului din adolescență. Presupunând, desigur, că l-au avut. Constrângerile interioare fac dintr-un ziarist decent sau chiar bun un ziarist prost. Dar constrângerile exterioare sunt și mai grave.

Știți la ce mă refer: moguli, clienți de publicitate, sponsori, protectori politici. Aceștia trebuie cu toții protejați. Și dacă ar fi doar atât!

V-ați întrebat, probabil, de ce presa de la noi e atât de lipsită de vână, de nerv, de dorința de a scutura din temelii lucrurile până cade praful de pe ele. E simplu. O presă virulentă e o presă sortită pieirii. Pentru că să fii dur cu oamenii din domeniul despre care scrii înseamnă să-ți închizi toate ușile. Exemplu: Andrei Pleșu refuză orice dialog cu redactori de la Kamikaze pentru că, într-un episod din jurnalul ficțional al lui Tetelu, apărea în timpul unei partide de sex anal cu Liiceanu. Justificat? Probabil. Dar dacă Pleșu se poate supăra chiar și pentru glume de astea de prost-gust, gândiți-vă cum ar reacționa aceia mai puțin toleranți și instruiți. Cum să scrie Gazeta sau Prosportul de rău despre oamenii din fotbal? Cum să-i critice site-ul Cinemagia pe regizorii români? Cum să facă cotidienele noastre de investigații anchete despre oamenii de afaceri? Nu se face, pentru că respectivii se vor supăra și te vor lăsa fără pâine. Te vor boicota, te vor vorbi de rău în branșă, te vor marginaliza, te vor lucra pe la spate.

E în natura oamenilor să se supere și e dreptul lor să o facă. Ce poți să le zici? Trist este că, din această cauză, presa tinde să se transforme din câinele rău de pază al democrației într-un cățeluș slăbănog care dă din coadă la orice străin, doar-doar i-o arunca ceva de mâncare și o vorbă bună.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: