Încep Zilele Municipiului Târgu Jiu

Săptămâna viitoare, oraşul Târgu Jiu va îmbrăca haine de sărbătoare. Primăria organizează a IX-a ediţie a Zilelor Municipiului în perioada 18-24 mai. În acest an târgujienii vor avea parte de multe surprize oferite de autorităţi cum ar fi o paradă a motocicletelor şi o expoziţie a maşinilor de epocă. Nu vor lipsi nici de această dată artiştii de renume de pe scena ce va fi amenajată în faţă Prefecturii şi nici focurile de arficii de la sfârşitul manifestărilor.
 Acţiunile dedicate,, Zilelor Municipiului Târgu Jiu vor debuta, marţi, cu deschiderea Târgului Meşterilor Populari din Oltenia. În zona centrală va fi organizată o expoziţie de artă tradiţională. Aproximativ 20 de meşteri populari din judeţele: Gorj, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Olt şi Argeş vor expune obiecte de ceramică, cusături, sculpturi şi covoare olteneşti în standurile ce vor fi special amenajate încă de la sfârşitul acestei săptămâni. Meşterii populari îşi vor putea vinde marfa fără a plăti taxă primăriei pentru spaţiul respectiv.
Etnologul Pompiliu Ciolacu, coordonatorului Centrului Judeţean pentru Conservarea Valorilor Tradiţionale ne-a declarat:,, Nu vom percepe taxă meşterilor populari tocmai pentru a-i încuraja să păstreze tradiţia. În Gorj nu mai sunt decât 4 ceramişti iar dacă i-am pierde şi pe aceştia am fi mult mai săraci din acest punct de vedere. Meşterii populari sunt oameni în vârstă, nu au continuatori, iar odată cu ei se pierde şi arta tradiţională.,, De asemenea, etnologul Pompiliu Ciolacu a mai precizat:,, Am încercat să păstram această artă prin copiii de la Şcoala Populară de Artă şi Palatul Copiilor. De aceea, de 3 ani organizăm tabăra etnofolclorică. Târgul Meşterilor Populari din Oltenia este la prima ediţie dar va fi continuat şi în anii ce urmează. După Zilele Oraşului vom organiza Târgul Copiilor Meşteşugari.,,
Zilele Municipiului vor continua, miercuri, cu deschiderea ,,Aleii Caricaturiştilor,, în Grădina Publică. Demonstraţia de caricatură va fi oferită de caricaturistul Aurelian Şuţă la ora 18,30. Spre seară va avea loc o procesiune la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena dedicată patronilor spirituali ai Municipiului Târgu Jiu.

Târgujienii cu numele de Constantin şi Elena vor fi sărbătoriţi

În data de 21 mai, după terminarea slujbei religioase de la Biserica Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena, târgujienii care poartă aceste nume vor primi cadouri aniversare din partea autorităţilor.
După aceea, la ora 13, va avea loc o şedinţă festivă în Sala Maură a Palatului Administrativ. La ora 14, la Resturantul ,,Parc,, Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu va oferi un cocktail tuturor invitaţilor. La ora 17 va avea loc o expoziţie de artă la Galeriile Municipale. Cu aproximativ 60 de minute mai târziu, târgujienii sunt aşteptaţi în Parcul Central la un spectacol susţinut de Fanfara ,,Armonia,, în Foişor. Surpriza serii va fi parada mocicliştilor. Aceştia vor pleca de la Coloana Infinitului, pe Bulevardul Constantin Brâncuşi, după care vor staţiona pe strada Popa Şapcă prezentând spectatorilor diverse acrobaţii pe motociclete.
La ora 20, în Piaţa Prefecturii va avea loc un spectacol intitulat ,,La români,, oferit de actorul Mihai Mălaimare şi Teatrul ,,Masca,, din Bucureşti. Ziua de 21 mai se va încheia cu dansuri de societate prezentate de Şcoala de Dans ,,Ritmo Caliente,, din capitală.

Paradă de automobile de epocă

Vineri, 22 mai, orele 10, va avea loc la Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu,, un simpozion cu tema ,,Petre Brâncuşi,, la ora 13, la Biblioteca ,,Christian Tell,, se va lansa cartea ,,Brâncuşi în conştiinţa criticilor de artă români şi străini,, autor, Zenovie Cârlugea. În jurul orei 15, târgujienii vor avea ocazia să vadă în centrul oraşului o expoziţie de maşini vechi. Pentru prima dată în ultimul deceniu, pe străzile Târgu Jiului, vor defila circa 20 de maşini de epocă. Automobilele vor fi aduse de la Bucureşti şi din alte oraşe din ţară, special pentru această paradă. Seara, începând cu ora 21, în Piaţa Prefecturii va avea loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic ,,Doina Gorjului,,.

Adolescenţii îşi vor sărbări majoratul în Piaţa Prefecturii 

Peste 2000 de tineri târgujieni îşi vor sărbători majoratul, sâmbătă seară în Piaţa Prefecturii. Manifestările din această zi vor debuta cu Turneul de tenis pentru copii, ediţia a IX-a care va avea loc la ora 8, la Stadionul Municipal. La ora 12, la Preajba, se va acorda Cupa Municipiului Târgu Jiu la motocross. La ora 20 sunt aşteptaţi în Piaţa Prefecturii toţi adolescenţii care au împlinit sau împlinesc 18 ani în cursul anului 2009. Vor fi sărbătoriţi în mod special tineri care devin majori în ziua de 23 mai. După care, la orele 22, va avea loc un spectacol susţinut de Formaţia ,, Refflex,,. Iubitorii muzicii de cameră pot asista la recitalul orchestrei ,, Lyra Gorjului, care va fi susţinut, duminică, ora 20, la Sala Teatrului ,,Elvira Godeanu,, Manifestările dedicate Zilelor Municipiului se vor încheia cu un concert susţinut, pe insuliţă, de Anda Adam, Animal X, Smiley şi Morandi şi cu tradiţionalul foc de artificii de la orele 24.


Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: