INCREDIBIL: Primarii USL Gorj cer intrarea guvernului Ponta în insolvenţă

Primarii USL Gorj, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), alături colegii lor din peste 2800 de comune, au demarat prima formă de protest împotriva guvernării Ponta. Edilii locali spun că este vorba despre o deziluzie generală şi că nemulţumirile lor reprezintă doleanţele tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, indiferent de culoarea politică. Ion Ciocea, primarul din Bustuchin, este de părere că nu primăriile trebuie să intre în insolvenţă, ci guvernul, care nu alocă fonduri în teritoriu.

Peste 2800 de primari PSD şi PNL se răzvrătesc împotriva Guvernului Ponta. Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a înaintat un document prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de măsurile luate în ultima perioadă de Guvern. „Este un document de poziţie semnat de către toţi membrii ACoR împotriva măsurilor luate în ultima perioadă de Guvern. Acest document de poziţie este valabil pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, chiar dacă a fost iniţiat de Asociaţia Comunelor”, a declarat Gheorghe Cîrstea, primarul de la Hurezani şi  preşedintele ACoR Gorj. Primarii de comune se plâng că sunt obligaţi de guvern să colecteze „impozitul pe veniturile din activităţi agricole”, în condiţiile în care toţi banii se duc la bugetul central, iar la primărie nu rămâne nimic. Primarii cred că riscă să fie percepuţi de cetăţeni drept „încasatori de biruri”.

Primarul de la Hurezani spune că aceste impozite odată încasate ar trebui să constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale pentru ca banii respectivi să poată fi folosiţi atât pentru întocmirea cadastrului, cât şi pentru investiţii. ”Încasarea impozitului pe venitul agricol de către primării ne nemulţumeşte foarte tare. Noi vom fi percepuţi ca încasatori de biruri în condiţiile în care banii respectivi merg la bugetul de stat. Mi se pare normal ca sumele respective să rămână integral la primării pentru a-i putea folosi să facem cadastru şi pentru investiţii”, a mai precizat Gherghe Cîrstea.

Ciocea: Noi, primarii, practic nu mai contăm

Asociaţia Comunelor din România acuză Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune.  „Guvernul ar trebui să intre în insolvenţă, nu primăriile. În condiţiile în care se aprobă o investiţie, în hotărâre se spune că Guvernul este obligat să asigure fonduri. În condiţiile în care nu trimite banii, Guvernul ar trebui să intre în insolvenţă”, a declarat Ion Ciocea, primarul de la Bustuchin şi prim-vicepreşedintele ACoR Gorj. Primarii se consideră “desconsideraţi în forma cea mai brutală şi înaltă cu putinţă, la nivel de lege”, deoarece nu pot conduce Comisia locală pentru inventarierea terenurilor. „Noi, ca primari, indiferent de la partid venim, suntem ignoraţi de Guvern. Pe legea retrocedării, noi suntem simpli membri în Comisia locală, preşedinte este o persoană de la Finanţe. Practic, noi nu mai contăm deşi suntem cei care cunoaştem cel mai bine problemele comunităţii noastre. O altă situaţie aberantă este aceea în care taxele şi impozitele pe pajişti şi izlazuri vor fi stabilite de către Consiliul Judeţean, ce va da un vot politic, şi nicidecum de către Consiliul Local aşa cum este normal. Cu alte cuvinte, toate deciziile importante le iau Consiliul Judeţean şi Guvernul”, a mai precizat Ion Ciocea.

Incompatibilitatea, o mare problemă pentru primari

O altă nemulţumire a primarilor o reprezintă incompatibilitatea. La punctul nouă al documentului înaintat premierului Victor Ponta şi ministrului de Justiţie, Asociaţia Comunelor cere „eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”.

Primarii spun că vor să facă locuri de muncă şi investiţii, însă legea îi opreşte. „Vrem să înfiinţăm asociaţii pentru a crea locuri de muncă, pentru a obţine fonduri pentru investiţii, însă legea nu ne permite. Ne declară incompatibili, în timp ce altă lege ne cere să reprezentăm primăriile în aceste asociaţii”, a menţionat prim-vicepreşedintele ACoR Gorj. În documentul înaintat premierului, primarii cer salarii mai mari, punând problema unor remuneraţii corespunzătoare.

AVERTISMENT

Primarii avertizează Guvernul de faptul că nu se vor mai implica în organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei şi a alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale în cazul în care, până pe data de 27 august, nu vor primi răspuns de la Victor Ponta. 

OPOZIŢIE

Reprezentanţii opoziţiei spun că niciodată, până acum, primarii partidelor aflate la putere nu au fost nemulţumiţi în masă. „Nu-mi aduc aminte ca în guvernările trecute să fi fost vreodată primarii nemulţumiţi în masă. Protestul primarii USL ne îngrijorează”, a declarat Eduard Berca, preşedintele organizaţiei municipale a PDL.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: