Inculți, dar proști

M-am uitat peste un top al celor mai proaste mașini vechi (de 2-7 ani) și francezii nu se dezic. N-or face ei mașini frumoase, dar le fac proaste, frate! N-ai loc de Loganuri, Renault-uri și Citroen-uri printre ultimele 10-20 de locuri. Sau, cum zicea Dragoș Bucur în Boogie, ”niciodată mașină franțuzească!”. Și totuși, lumea și le cumpără. Chit că, deși mai ieftine, își înjumătățesc valoarea în doar câțiva ani. Plus reparațiile. Plus nervii. Plus zâmbetele superioare ale colegilor de trafic. Nasol. Ce-o fi în capul celor care le aleg?

Și nu e singurul comportament inexplicabil al cumpărătorului. Uitați-vă la mezeluri. Cred că nu există emisiune de educație nutrițională pe glob (nu zic doar în România) care să nu tragă repetate semnale de alarmă în privința modului în care sunt făcuți crenvurștii sau pateul. Și totuși, cozile la salamuri sunt incomparabil mai mari decât alea la legume și fructe. Cât despre evitarea bombelor calorice și alcoolice de sărbători, ce să mai vorbim? Medicii or să aibă, probabil, o săptămână mai grea decât aia dintre Crăciun și revelion.

Lipsă de informație, deci lipsă de cultură. În România, ne lovim de ele în toate domeniile și la toate nivelurile. Vă dați seama, totuși, ce invenții esențiale sunt electronicele astea care permit comunicarea în masă și accesul facil la Google? Dacă nu apărea internetul, bag mâna-n foc că 80% dintre români încă ar fi crezut că pământul e plat. Și că e singur în Univers, agățat de tavan sau cumva, lasă că-i plat. Apropo, în Anglia Google-ul se bucură de o încredere mai mare din partea populației decât biserica. Scorul este strâns – 18% pentru motorul de căutare și 17% pentru religia atât de iubită la noi. Dar stați liniștiți. Englezii de proști ce sunt nu cred în biserică, chit că au mai multe și mai frumoase. Tot la noi e mai bine.

www.mantzy.ro

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: