Indemnizaţii de maternitate cât 4 salarii

Indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului nu este deloc de neglijat pentru 11 gorjeni aflaţi în situaţia de a primi lunar sume cuprinse între 3500 şi 4000 lei. Este vorba de persoane ale căror venituri realizate anterior naşterii copilului au fost destul de consistente, astfel că şi indemnizaţia de maternitate este pe măsură. Filimon Tiriplică, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale (AJPPS) Gorj, spune însă că acestea sunt cazuri izolate, iar cei mai mulţi gorjeni primesc tot indemnizaţii de 600 lei.

Reporter: Câţi beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului aveţi în prezent?

Filimon Tiriplică: La sfârşitul lunii octombrie aveam în plată 2604 persoane, dintre care 2033 primesc sume de 600 lei şi doar 571 beneficiază lunar de sume cuprinse între 800 şi 4000 lei. Cei din a doua categorie primesc 85 % din veniturile avute anterior naşterii  copilului, iar cînd vorbim de venituri, nu ne referim numai la cele de natură salarială.

Reporter: Numărul bărbaţilor care este preferă să stea acasă şi să aibă grijă de copii este în continuă creştere. Care credeţi că este fi cauza acestui fapt?

Filimon Tiriplică: Într-adevăr, conform ultimelor date, 26% dintre beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului sunt bărbaţi. Mulţi au ales să rămână ei în îngrijirea copilului, mai ales dacă au avut servicii mai bine plătite decât soţiile şi primesc indemnizaţie în cuantum de 85 % din veniturile realizate înainte.

Reporter: Chiar dacă cei mai mulţi beneficiari se plâng că valoarea indemnizaţiei este prea mică ca să le acopere toate cheltuielile, există şi cazuri mai fericite, care primesc indemnizaţia maximă. Din ce domenii de activitate provin aceştia?

Filimon Tiriplică: Sunt 9 mămici şi 2 tătici care au indemnizaţii între 3500 şi 4000 lei. Suma maximă de 4000 lei merge către 7 persoane care au realizat înainte venituri în medie de 5000 lei lunar. Ca domenii de activitate, predomină cel bancar, desigur, sau cel cel contabil.

Reporter: Au fost părinţi de gemeni sau tripleţi care au dat Agenţia în judecată pentru a primi indemnizaţia care li se cuvine?

Filimon Tiriplică: Din păcate, aceasta este singura procedură prin care încearcă să intre în plată. Am avut peste 30 de dosare pe rol, dintre care însă doar 2 procese au fost câştigate, iar pentru restul va fi intentat recurs.

Reporter Şi mamele care nasc în afară pot primi indemnizaţii de creştere a copilului. Aţi avut multe cereri din partea lor?

Filimon Tiriplică: Solicitări există, însă oamenii sunt nemulţumiţi că trebuie să aştepte cam mult până primesc banii. Asta pentru că procedura este foarte greoie; noi completăm formularul 411 şi-l trimitem în ţara respectivă la instituţiile abilitate, iar apoi trebuie să aşteptăm cam trei luni până primim un răspuns. În ultimul timp, din 5 cazuri, am primit confirmare doar pentru unul.

Reporter: Au existat şi încercări de fraudă, respectiv persoane care au vrut să primească bani şi de aici şi de-acolo?

Filimon Tiriplică: Am avut un singur caz anul trecut, al unei persoane care muncea în Spania. Problema este că dacă noi nu primim niciun răspuns în 3 luni de la instituţiile către care trimitem formularele, punem oamenii să dea o declaraţie notarială din care să rezulte că nu beneficiază de alocaţie pentru copil în străinătate. E singurul act pe care ne putem baza, pentru că n-avem cum să verificăm ce fac ei acolo de fapt.

Reporter: Există foarte mulţi gorjeni care reuşesc să supravieţuiască doar din ajutoarele sociale. Ce procent din populaţia judeţului depinde financiar de aceste prestaţii?

Filimon Tiriplică: În prezent acordăm 22 forme de prestaţii sociale unui număr de 144.561 persoane, care reprezintă 40 % din populaţia Gorjului. Beneficiarii sunt din toate categoriile, pentru că numai jumătate, de exemplu, primesc alocaţii familiale pentru copii. Însă problemele de natură financiară sunt acum o povară pentru toată lumea.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: