Inspecțiile la clasă bagă frica în candidaţii la titularizare

Emoții mari pentru candidații ce vor să devină profesori din această toamnă. Inspecțiile la clasă, care au început doar de câteva zile, îi pun pe jar pe proaspeții absolvenți, iar cei care au o experiență de câțiva ani la catedră nu văd importanța acestor probe practice. În același timp, președinții comisiilor de evaluare de la centrele de examen îi sfătuiesc pe absolvenți să își pregătească cât mai bine lecțiile. Nota obținută în urma inspecției la clasă reprezintă 25% din nota finală a acestui examen, iar dacă absolventul obține între 5 și 7 la inspecție poate concura numai pe posturile de suplinitor.

Candidații din cele 17 centre de examen organizate la nivelul județului Gorj trec în această perioadă prin emoțiile inspecțiilor la clasă. La centrul de examen organizat la Școala Generală ”Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu, cea mai mare concurență se dă  pe posturile de învățători și de profesor de limba română. Astfel, pe cele două posturi de limba română s-au înscris 30 de candidați, iar pe cele 12 posturi de învățători sunt 69 de absolvenți înscriși. Directorul Colegiului Național ”Spiru Haret” din Târgu Jiu, Gheorghe Gorun, care este și președintele comisiei de evaluare a inspecției, le transmite candidaților că ar putea fi deziluzionați dacă vor crede că o să obțină numai note de 10. ”Până acum probele s-au desfășurat corect și legal. Candidații se străduiesc. Din ce am văzut eu ei încearcă să realizeze activități care să nu îi facă de rușine. Dacă se iluzionează că vor obține note de 10 s-ar putea să fie deziluzionați. Eu cred că profesorii care vor acorda punctajele vor fi bine intenționați și de bună credință”, menționează directorul Gheorghe Gorun. În urma probei se vor reține punctele tari și punctele slabe, se va evalua mapa de pregătire a lecției.

Se face o ierarhie

Reprezentanții Centrului de examen organizat la Școala Generală ”Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu spun că până acum s-au înregistrat și absenți la inspecții, un caz fiind la învățători și unul la limba română. Rezultatele nu se dau pe loc, ci după ce s-au evaluat toți candidații de la o anumită disciplină. ”Nu e ca la un examen scris, ci trebuie să facem o comparație între candidați. După aceea vom realiza o ierarhie în funcție de cei care s-au prezentat cel mai bine. Concurs dur va fi la limba română și la învățători, iar noi credem că dintre acești candidați o să câștige cel mai bun”, mai menționează directorul Gheorghe Gorun. 

Candidații, nemulțumiți

Lipsa posturilor titularizabile în învățământul gorjean i-a purtat în fiecare an pe absolvenții de facultate prin examene. Cei mai mulți nu sunt de acord cu noua formă de examen. ”Este a cincia oară când trec prin acest examen, iar ultima dată am obținut nota 8,90 și nu m-am putut titulariza din cauza lipsei posturilor. Nu sunt de acord cu faptul că cei care avem grad didactic trebuie să susținem aceste inspecții pentru că pentru obținerea unui grad didactic se fac o serie de inspecții, încheiate cu un examen riguros într-o universitate. Am sentimentul că poate să existe mult subiectivism în acordarea notelor, iar miza concursului fiind una mare poate să timoreze candidatul astfel încât lecția să fie sub așteptări”, menționează unul dintre profesori.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: