Ion Călinoiu – tupeu amestecat cu nimic

Motrenii ar trebui să ştie că au rămas de câteva săptămâni fără apă caldă din cauza unei tâmpenii făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, în numele primarului de la Motru, dar fără ştirea acestuia. După ce Călinoiu a aruncat piatra în baltă, mai mulţi oameni sănătoşi au sărit să o scoată, pentru a scurta suferinţa motrenilor. Ion Călinoiu nu a mişcat un deget pentru a repara ce a făcut, dar cu un tupeu incredibil transmite ieri, printr-o scrisoare adresată ziarului Pandurul, că problema UATAA s-a rezolvat. A minţit cu tupeu, mizând pe faptul că Manţog şi Militaru vor rezolva problema, iar el se va împăuna cu rezultatul fără să facă nimic. Din nefericire pentru el, problema UATAA nu a fost rezolvată, existând speranţe ca abia astăzi să se găsească o soluţie.

La începutul lunii iulie 2010, Ion Călinoiu se mândrea cu faptul că a cerut Direcţiei Finanţelor Publice Gorj să blocheze conturile SNLO, din cauza datoriilor pe care societatea lignitului le avea către Primăria Motru. Interesant este că la acea dată SNLO datora Primăriei Motru cinci milioane de RON, dar avea de recuperat de la Uzina de Agent Termic din localitate, care aparţine primăriei, o sumă dublă, adică mai bine de 10 milioane de RON. Măcar bunul simţ obliga pe cineva care are datorii mai mari decât creanţele să se abţină de la executarea silită, dar atunci când ai tupeu şi în rest nimic, poţi să faci orice. De altfel, chiar primarul din Motru, Dorin Hanu, se arăta la acea dată surprins de felul în care a înţeles Călinoiu să îl ajute.

Ce a urmat? Şefii Finanţelor au executat ordinul lui Călinoiu, deşi teoretic nu le sunt subordonaţi, iar mai mult, şeful CJ Gorj nu putea face solicitări în numele unei primării. „Nu am primit nimic scris”, explica la acea dată directorul Finanţelor, Gheorghe Paraschivu, dar Călinoiu a declarat răspicat că el este cel care a cerut blocarea conturilor SNLO. La nici două zile distanţă, SNLO a reacţionat şi a sistat livrarea de cărbune către UATAA Motru şi a cerut la rândul ei blocarea conturilor societăţii motrene. Şefii SNLO au reuşit să-şi deblocheze conturile pentru o perioadă de patru luni, timp în care trebuie să achite 14 milioane de RON către buget. Deşi nu a făcut nimic pentru deblocarea conturilor, Călinoiu s-a împăunat la acea vreme, cum că el a cerut-o.

Primarul Hanu, din concediu în concediu

Că politicienii se laudă şi cu ce nu fac, nu este de mirare. Trist este că, pentru ambiţiile lui Călinoiu, motrenii au rămas fără apă caldă şi cu perspectiva unei ierni grele, fără căldură.

În primele săptămâni din iulie, după ce SNLO a sistat livrările, UATAA a aprovizionat cărbune de proastă calitate de la o microcarieră privată, dar nici pe acesta nu l-a plătit. Microcariera a început să livreze apoi humă pe post de cărbune, astfel că UATAA a trebuit să oprească toate cazanele şi motrenii au rămas fără apă caldă.

În tot acest timp, primarul din Motru, pesedistul Dorin Hanu, a fost câteva săptămâni în concediu în Canada, iar acum se află tot în concediu, pe litoral.

Pentru că CET-urile din întreaga ţară aveau probleme cu plata combustibilului, guvernul a conceput o schemă de ajutor de stat care să le scoată din blocaj. Ieri, la rectificarea de buget, guvernul a aprobat pentru aceste CET-uri un ajutor de stat de 165 de milioane de RON. Singura unitate de acest tip din ţară care nu a depus documentaţia corectă, în timp util, a fost UATAA Motru, care ar fi putut să primească 4 milioane de RON. Deputatul de zonă, Severus Militaru, împreună cu alţi colegi de-ai săi de la PDL, au încercat să repare greşeala pornită de la o contabilă de la UATAA, care nu a completat corect formularul prin care a fost solicitat ajutorul de stat. Din păcate, în preziua rectificării de buget nu s-a mai putut face nimic, pentru că asta ar fi însemnat să se ia patru milioane de RON de la un alt capitol. Militaru a declarat că se va încerca astăzi o ultimă soluţie: „Suma acordată sub formă de ajutor de stat putea să fie de 169 de milioane de RON dacă documentaţia UATAA nu era greşită, în sensul că a raportat eronat o cifră de afaceri mare, care a făcut-o neeligibilă. Ulterior, eroarea a fost corectată, dar prea târziu ca să se mai poată face ceva. Încercăm astăzi, eu împreună cu domnul Manţog, să rezolvăm problema la nivelul Ministerului Administraţiei, în sensul în care din suma aprobată pentru celelalte CET-uri, de 165 de milioane de RON, să se dea şi pentru Motru cât se va putea”. Militaru nu a dorit să comenteze afirmaţia lui Călinoiu care dădea problema ca fiind rezolvată încă de ieri de la prânz, deşi nu se terminase şedinţa de guvern. „Nu ştiu de unde îşi ia Ion Călinoiu informaţiile, probabil de la domnul primar care m-a sunat din concediul dumnealui să vadă ce demersuri facem, eu şi domnul Manţog. Unii cred că aşa se rezolvă problemele, din birou”, a spus Militaru. Sau din concediu, am completa noi.

Unii se zbat, altul anunţă rezolvarea problemei

În tentativa lui de a fi ironic, umor specific doar persoanelor inteligente, Ion Călinoiu a trimis ieri o scrisoare redacţiei Pandurul, ca replică la câteva articole din ultimele zile, pe care o să o comentăm când şi dacă o să avem chef.

„Obsesia Manţog” nu putea lipsi din această scrisoare în care Călinoiu a simţit nevoia să anunţe în premieră că problema UATAA a fost rezolvată. Iată ce susţine Călinoiu în epistolă: „În şedinţa consiliului judeţean din 13 august a.c., i-am oferit lui Ionel Manţog posibilitatea să se revanşeze faţă de gorjeni, intervenind la SNLO şi Ministerul Economiei pentru deblocarea situaţiei de la UATAA Motru. Se pare că ideea de a face o faptă bună, de a se implica în folosul comunităţii, i s-a părut de-a dreptul bizară şi deranjantă. Vă anunţ, cu această ocazie, că problema SC UATAA Motru a fost rezolvată. Tema pe care domnul Manţog nu a vrut să o preia pentru a ajuta locuitorii municipiului Motru, a fost soluţionată, ocazie cu care am descoperit şi o serie de date eronate pe care actualul director al SC UATAA le-a transmis M.A.I., fapt ce a condus la neincluderea acestei societăţi într-o hotărâre de Guvern care avea ca scop tocmai deblocarea situaţiei. Ca urmare, operatorul din Motru va primi cărbune, motrenii vor avea apă caldă, iar directorul SC UATAA Motru va fi destituit pentru dezinformarea autorităţilor”.

Tupeu şi atât putem desprinde din scrisoarea lui Călinoiu. Cel mai probabil, Călinoiu a făcut apel la Manţog pentru că el şi Hanu erau incapabili să rezolve problema. Când a crezut că s-a rezolvat, s-a grăbit să iasă ca … în frunte şi să arunce cu noroi în cei care măcar au încercat să repare ceva. Norocul motrenilor este că atât Manţog, cât şi Militaru, au declarat ieri că vor relua demersurile astăzi la MAI şi că vor găsi o soluţie pentru UATAA, fără a se arăta preocupaţi de faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Gorj nu este în stare decât să răstoarne găleata atunci când se umple cu lapte. Cu bocancul din spate. 

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: