Isărescu să ne judece

Motto: Noi, românii, de câte ori ne lovim de-o greutate, apelăm la armată, la biserică sau la Mugur Isărescu. (revista Kamikaze, nr. 49)

Nu doar politicienii mă fac să râd. Isărescu mă amuză şi el. Anul trecut pe vremea asta, când încă lucram la Caţavencu, unul dintre şefii de acolo ne dădea ca sigură o mişcare fabuloasă de PR în urma căreia Isărescu ar candida la preşedinţie din partea nu-ştiu-cărui partid. Ba chiar umbla vorba că ar avea şanse să câştige, ceea ce de asemenea mă făcea să chicotesc. Până la urmă, după cum probabil ştiţi, n-a mai candidat. Şi bine a făcut. O altă umilinţă i-ar fi afectat imaginea de guru atoateştiutor.

Resemnaţi cu lipsa de competenţă a politicienilor, oamenii revin cu obstinaţie la acest nume, în perioade de criză. Mai nou, Băsescu e tentat să vină şi el cu aceeaşi soluţie salvatoare. Vine specialistul Isărescu şi ne scoate din rahat. Eu, de exemplu, o să joc tenis cu Cristian Tudor Popescu sâmbăta asta. M-am lăudat mult prin redacţie că mă pricep şi băieţii mi-au aranjat meciul. Până sâmbătă, o să fiu un tenismen bun, că doar joc din gură, pe mailuri. Pe urmă deja îmi dau arama pe faţă. CTP-ul e semiprofesionist, iar eu la Motru n-am avut terenuri de tenis până cu vreo patru ani în urmă, deci n-aş zice că este tocmai sportul meu. Aşa şi cu Isărescu. Mirajul acesta al omului care rezolvă problemele se va spulbera, probabil, din momentul în care se va apuca de treabă. Şi nu pentru că Isărescu ar fi un incompetent. Nu-l cred nici vreun Superman, dar pare un tip care se pricepe, cel puţin la meseria lui. În legătură cu altceva sunt sceptic. Cu ţara. Nici dacă s-ar reîncarna cei mai mari lideri politici din istoria lumii şi ar veni să formeze un guvern aici la noi nu cred că ar rezolva ceva. Ba mai rău, ar începe Churchill şi Lincoln să ia şpăgi mai ceva ca deputaţii noştri.

La noi problema e dincolo de un om sau altul. Problema e la popor şi mentalitatea lui. Nu doar că nu ştim ce trebuie să facem ca să ne fie bine. Nu ştim nici măcar că vrem să ne fie bine sau cum e aia. De aceea aştept cu relaxare să vină nea Mugur premier sau preşedinte, să-l văd cum face faţă la *uterile Antenelor, ale Realităţii şi-ale celorlalţi.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: