Legile pentru fronturile de lucru la CEO, tot în aşteptare

Carierele din Complexul Energetic Oltenia sunt aproape de un nou blocaj al fronturilor de lucru dat fiind că proiectele de hotărâre privind despăgubirea proprietarilor în baza Legii 255 sunt tot în aşteptare. În februarie au fost publicate spre dezbatere publică proiecte pentru extinderea carierelor din Jilţ şi Roşia Jiu. Nici până acum proiectele nu au obţinut toate semnăturile pentru a fi puse pe ordinea de zi în şedinţa de guvern.

Deblocarea fronturilor de lucru din carierele din CE Oltenia depinde de o semnătură a unui ministru. Întârzierea aprobării lor produce pagube majore companiei. Pentru că nu au fost făcute aceste exproprieri, extracţia cărbunelui în aceste cariere se face greu, prin schimbarea fluxurilor tehnologice sau prin manevre costisitoare, ducând la un preţ mai mare a tonei de cărbune. Potrivit unui răspuns al Departamentului de energie furnizat la solicitarea Pandurul: „Pentru asigurarea extinderii fronturilor de lucru la carierele din cadrul CE Oltenia a fost promovat un proiect de HG care stabileşte coridorul de expropriere în conformitate cu cerinţele Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Proiectul de HG a fost avizat de Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie şi transmis spre avizare la instituţiile avizatoare, aflându-se în prezent în analiză la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice“. Nu se ştie însă despre ce proiect de hotărâre este vorba, dat fiind că CE Oltenia a reuşit iniţierea mai multor proiecte de acest tip.

Calcule

Din februarie şi până acum au fost făcute şi calculele privind despăgubirea proprietarilor din zonele unde vor ajunge excavatoarele. Sumele sunt extrem de mici, terenurile fiind mai degrabă luate pe degeaba. Spre exemplu, expropriaţii din Fărcăşeşti vor lua în jur de 1 leu/mp de teren arabil sau vie hibrid şi circa 3 lei/mp pădure. La Mătăsari, sumele oferite sunt mai mari, de la 4,3 lei arabil şi între 6,5-9,7 lei mp/pădure. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern sumele aferente pentru despăgubiri pe raza localităţii Fărcăşeşti se ridică la 2.852.791 lei. În zona Jilţ Sud, Guvernul promovează un proiect pentru exproprierea a 444,6 de hectare, care ar duce la o producţie de 8,5 milioane tone lignit/an. Potrivit anexelor de la hotărâre, vor fi despăgubite circa 900 de familii din Slivileşti şi Mătăsari. Suma prevăzută în proiect, pentru despăgubiri, este de 8.079.919 lei.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: