Liberalii încep să revină la guvernare

Fiecare filială a PSD ar fi primit sarcină să racoleze cel puţin un parlamentar liberal, acuză PNL într-un comunicat. Primii care s-au achitat de sarcină au fost social-democraţii de la Bistriţa, care l-au livrat şefilor pe senatorul Ioan Deneş.

România este de ani buni într-o situaţie care impune interzicerea prin lege a traseismului politic. Partidele politice îşi pierd credibilitatea prin astfel de transferuri făcute pe bază de ciolan. Din păcate, electoratul din România nu sancţionează la vot oameni precum senatorul Ioan Deneş şi tocmai de aceea s-a ajuns astăzi la un parlament cu circa o sută de traseişti politici în primul an de mandat, cei mai mulţi provenind de la PP-DD.

Faptul că un parlamentar din şase şi-a trădat electoratul şi partidul este un fenomen îngrijorător. Majoritatea în Parlamentul României nu se mai face în funcţie de votul electoratului, ci de micile târguieli, multe cu caracter penal, care îi fac pe deputaţi şi senatori să se mute dintr-un partid în altul.

Centura politică a României este aglomerată doar pe sensul care duce dinspre opoziţie spre putere. Pot înţelege că un senator liberal, supărat pe o decizie politică a partidului său, alege să plece din PNL. Când alegi însă plecarea din opoziţie ca să ajungi la putere, schimbând liberalismul cu social-democraţia, e greu să poţi oferi electoratului tău o explicaţie convingătoare.

Alegătorii români trebuie să înţeleagă însă că, dacă nu sancţionează la vot traseiştii politici, nicio lege nu va fi suficientă. Nesimţirea unor politicieni români a devenit atât de mare, încât li se pare normal şi să facă parte dintr-un partid, dar să facă politica altui partid, aşa cum sunt aleşii locali, cărora legea nu le permite să îşi părăsească formaţiunile politice sub sigla cărora au fost aleşi. Şi l-aş da exemplu aici pe Emil Boc, ales din partea PDL şi care prin atitudine încurajează ieşirile publice ale Partidului Mişcarea Populară, care îl prezintă drept lider informal al PMP. Dacă Boc şi-a abandonat partidul, corect este să plece acum şi să candideze eventual sub culorile noului partid. Şi aşa trebuie să fie şi în parlament, libertatea de a pleca dintr-un partid trebuie condiţionată de pierderea mandatului. Că dacă au valoare, vor fi realeşi sub noua culoare politică.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: