Liceul Teologic, afaceri cu mobilier şi miros de cumetrie

Un milion pentru un scaun, opt milioane un pat de cămin, două milioane şi jumătate o lenjerie de pat. Acestea sunt preţurile la care Liceul Teologic din Târgu Jiu a făcut achiziţii ce depăşesc în total 420 de milioane de lei vechi de la Rostramo. Afacerea este a fostei conduceri, când directoare adjunctă a liceului era sora unui director al producătorului de mobilă. Actualul director al liceului, Gheorghe Benegui, a comparat preţurile cu cele ale altor şcoli şi a constatat că sunt de 2,5 ori mai mari.

Liceul Teologic din Târgu Jiu are conturile blocate, ca urmare a faptului că nu a plătit datoria de 420 de milioane de lei către Rostramo. Directorul unităţii şcolare, Gheorghe Benegui, acuză fosta conducere a liceului că a cumpărat produse pentru dotarea căminului la preţuri foarte mari, depăşind bugetul alocat în acest scop. Mai mult decât atât, acesta spune că la momentul acela, în anul 2008, nu s-a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea de mobilier, iar directorul tehnic de la Rostramo, Constantin Şalapa, este fratele fostei directoare Narcizia Vâlceanu.

„De la Rostramo un set de lenjerie de pat a fost cumpărat cu preţul de 2.500.000 lei vechi, fără TVA, factura se ridică la 360 de milioane, fără TVA, la 140 de seturi. Un pat pentru o persoană depăşea opt milioane de lei vechi, fără TVA, un scaun costa un milion de lei vechi, fără TVA. Restul şcolilor au cumpărat aceleaşi scaune la 400 mii lei vechi. Conform legii trebuia să se publice o licitaţie pentru a fi cât mai corectă achiziţionarea produselor şi la un preţ optim”, afirmă directorul Licelui Teologic, Gheorghe Benegui.

Serviciul de Investigare a Fraudelor a demarat o anchetă

Respectiva unitate trebuie să achite datoria în termen de 20 de zile, dar în cont mai are doar 200 de milioane de lei vechi. „Avem un dosar pe rol la Judecătoria Târgu Jiu cu Rostramo pentru o datorie de 429 de milioane de lei vechi de achiziţionare de mobilier fără să aibă buget alocat. Am făcut înaintare la Judecătorie. Prima oară am cerut amânarea procesului pentru angajarea unui apărător, la a doua sentinţă dată la 1 iunie 2010 mi s-a făcut somaţie de plată ca în termen de 20 de zile să achităm suma de 420 de milioane, datorie care este din 2008 faţă de Rostramo. Am făcut o adresă la Serviciul de Investigare a Fraudelor din 28 aprilie 2010 şi acum aşteptăm finalizarea anchetei şi cu Rostramo”, menţionează Gheorghe Benegui.

Benegui nu are de unde să facă rost de bani

Gheorghe Benegui, care a preluat funcţia de director al unităţii în luna februarie a acestui an, consideră că totul a fost muşamalizat în interiorul şcolii, Consiliul Profesoral neştiind ce se întâmplă de fapt. „Cred că totul a fost premeditat, muşamalizat în interiorul şcolii. Consiliul Profesoral nu a fost înştiinţat niciodată de ce se întâmpla în şcoală, deciziile se lua pur şi simplu la nivelul conducerii şcolii şi acum ne-am trezit cu o sumă uriaşă pentru noi de plată, de 420 de milioane. Am făcut demersuri la Inspectoratul Şcolar şi la Primăria Târgu Jiu pentru achitarea sumei restante. Aceştia au spus că am avut un buget alocat pentru cheltuielile respective şi nu trebuia depăşit. Totul este în investigare la Poliţie pentru a se lămuri toată situaţia”, mai afirmă Gheorghe Benegui.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: