Linșii și linșații

Roșia Montană Gold Corporation chiar creează locuri de muncă. Și încă unele extrem de bine plătite, meserii cât se poate de onorabile. Mulți dintre banii pe care RMGC-ul i-a dat pentru ceea ce la ei se numește lobby, iar la noi șpagă, sunt chiar albi, materializați ulterior în impozite la stat. Gândiți-vă la toate contractele de publicitate, la armata de avocați, la cele trei armate de PR-iști, la actorii plătiți să vină să protesteze pe scena minei muzeu ș.a.m.d. E drept, de ani mulți încoace, RMGC n-a dat de lucru nici unui miner, asta deși pe câțiva i-a trimis să croșeteze și să bocească prim emisiuni televizate. Las' că le-au dat diurne și unora chiar mașini, deci tot e ceva!

Șpaga pentru politicieni, totuși, nu cred că este tot la alb și la fel de transparentă. Când văd pelerinajul comisiei ăsteia parlamentare, care se îngrămădește pe la gura minei ca muta la ... mă rog, la gura altcuiva, nu pot să nu mă gândesc că bieții canadieni de la Gabriel Resources nu cred că fac față cu atâtea plicuri, darămite cu premierile. Pe de-o parte, mitele pe care nici măcar ilustrul mincinos Ponta nu a putut să le nege (”Probabil RMGC a cumpărat politicieni”, a aruncat Ponta adevărul ăla mic în emisiunea cu Moise Guran de pe TVR) sunt scuza canadienilor pentru faptul că statul român nu primește mare lucru, conform contractului. Or zice și canadienii: ”Păi, nu v-am dat, bă, frate, destul?! Voi, parlamentarii și miniștrii, ce sunteți? Nu tot stat? Am băgat bani în stat de v-am spart și voi n-ați dat nimic la schimb!” Este pe undeva de înțeles, și șpăgile sunt tot bani. Problema populației este însă că banii ăia au fost luați (de la Vanghelie zicere) ”pă persoană fizică”. Și că așa nu merge, dragi canadieni și dragi politicieni. OK, știm. Cianuri se folosesc și-n alte state (nu chiar în toată Finlanda, cum a zis Ponta, care deja minte la un nivel internațional), deschiderea unei exploatări în zonă ar pune cât de cât în mișcare județul etc. Dar problema e că voi ați dat șpagă, canadienilor, iar voi ați luat-o, politicienilor! Și că acum credeți că gata, la stat nu mai dați nimic și faceți voi ce v-ați înțeles. Păi, nu. Nu se mai poate. Tot mai multe zeci de mii, apoi sute de mii de oameni vor veni în piață și-o să vă ceară pieile pe băț, mai devreme sau mai târziu.

Așa că o desfășurare plauzibilă și mulțumitoare a tărășeniei ar fi următoarea: să se voteze împotriva proiectului iar RMGC-ul, de-ai dracului, să facă o listă frumoasă cu toți politicienii (și ziariștii, de ce nu?) cărora le-au dat șpagă de-a lungul timpului. Așa, ca să știe și lumea pe cine trebuie să linșeze. Mulțumim.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: