Lovitură de maestru

Anunţul făcut de preşedintele Băsescu cu privire la intenţia sa de a declanşa un Referendum în aceeaşi zi a alegerilor prezidenţiale, în scopul consultării poporului asupra  intenţiei  de transformare a Parlamentului actual într-unul unicameral, a părut că şochează viaţa politică românească.  Nu înţeleg de ce, pentru că dorinţa revizuirii Constituţiei şi renunţării la parlamentul bicameral  în favoarea unuia unicameral şi cu parlamentari mult mai puţini nu este de ieri, de azi, ci de cel puţin patru ani. Chiar liderul celui mai mare partid politic şi actual candidat la prezidenţiale, Mircea Geoană,  declara pe 10 iulie 2005: „ Dacă ar fi după gustul meu, deşi ştiu că îmi voi pune în cap mulţi colegi parlamentari, inclusiv de la PSD, cred că avem un Parlament mult prea stufos. Cred că ar trebui să avem 200 de parlamentari şi un legislativ cu o singură cameră. Actualul Parlament costă prea mult”. De-a lungul timpului, tema a fost reluată de nenumărate ori. Ultima dată chiar în ianuarie 2009, când  preşedintele Băsescu, cu ocazia prezentării Raportului Comisiei prezidenţiale pentru analizarea Constituţiei, şi-a exprimat opţiunea pentru un parlament unicameral fără ca  acest fapt să inflameze viaţa politică.

Interesant că în ianuarie 2009 Băsescu a expus în cea mai deplină linişte 10 lucruri menite să reformeze statul român, reformă în care era inclusă şi revizuirea Constituţiei. Nimeni n-a sărit la gâtul lui pentru că nimeni nu l-a crezut în stare să le facă. Adoptarea unui regim semiprezidenţial coerent, definirea mecanismelor dizolvării legislativului, un sistem unicameral, regândirea imunităţii, limitarea reglementării prin ordonanţe şi reorganizarea administrativă au fost doar 6 din cele 10  puncte ale promisiunilor preşedintelui. Parlamentul a părut că doarme, bazându-se  pe faptul că dacă este ales de popor nu poate să-l schimbe nimeni decât după expirarea mandatului! Toate cele 10 promisiuni făcute în ianuarie sunt lucruri pe care poporul le aşteaptă şi cărora le-ar da oricând un vot de încredere în condiţiile în care Parlamentul bicameral actual se bucură de cea mai mică încredere în rândul votanţilor. El s-a demonizat pe bună dreptate, pentru că între voinţa sa şi voinţa populară s-a căscat în fiecare zi o prăpastie tot mai largă.

Parlamentul are azi o imagine dezastruoasă. Calitatea slabă a senatorilor si deputaţilor, ineficienţa legislativă, pensiile speciale pe care şi le-au votat, blocarea marilor dosare de corupţie au scăzut încrederea populaţiei. Azi, nimeni nu mai crede că avem de-a face cu instituia de bază a democraţiei. Parlamentul României a făcut tot ce i-a stat în putere să umilească democraţia, fiind criticat inclusiv în rapoartele Comisiei Europene. La asta se adaugă şi imaginea de anexă a Executivului, de maşinărie greoaie de votat ordonanţe.

Reformarea Statului n-ar trebui să creeze atâta tensiune în rândul politicienilor pentru că, nu-i aşa, este spre binele nostru, al tuturor, al celor care i-am trimis în Parlament prin votul acordat. Perplexitatea lor vine din faptul că nu se aşteptau ca această temă să fie folosită în campania electorală de Băsescu, deşi dacă erau atenţi la periodicitatea şi ritmicitatea cu care a vorbit despre ea ar fi putut acum să nu pară cel puţin caraghioşi. Politic vorbind, Băsescu trage numai foloase. A investit ani de zile într-o temă din care, iată, are numai de câştigat, nimic de pierdut. De acum, toţi politicienii care îi vor contesta decizia îi vor face campanie electorală gratuită lui Traian Băsescu.

Ostilitatea faţă de Parlament, percepţia că e o instituţie coruptă şi ineficientă e prea înrădăcinată ca să poată fi combătută. Practic, nu are nici cea mai mică importanţă dacă Referendumul va fi validat sau nu, pentru că e nevoie totuşi de prezența a peste 9 milioane de alegători. Traian Băsescu a găsit cheia mobilizării la vot, iar poporul nu va rata ocazia să se răcorească, mai ales în vremuri de criză.  Pe Băsescu îl ajută şi contracandidaţii săi care nu promit nimic, ci doar ne îndeamnă să nu-l votăm. Păi, poţi să nu votezi un om care concediază parlamentari?!

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: