Mai mulţi bani pentru două spitale, mai puţini pentru celelalte

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi Spitalul Turceni vor primi mai mulţi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Acest lucru va determina acordarea unor sume mai mici la celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ. Reprezentanţii CJAS Gorj iau în calcul acordarea celor 85 milioane până la o nouă rectificare a bugetului, astfel putând să dea mai mulţi bani şi celorlalte spitale.

Schimbarea de către Ministerul Sănătăţii a indicelui pe baza căruia se stabilesc sumele aferente fiecărui spital a întârziat semnarea contractelor de către unităţile spitaliceşti din judeţ cu CJAS Gorj. În prezent, reprezentanţii CJAS Gorj fac calculele pentru repartizarea sumelor în baza noilor indicatori. Conform noilor reglementări două spitale vor primi mai mulţi bani de la CJAS Gorj. “Contractele o să se renegocieze pentru că au venit alte ICM-uri şi o să apară alte sume. Sperăm să le semnăm până la sfârşitul săptămânii. Cea mai mare creştere o au Spitalul Judeţean şi Spitalul Turceni, care aveau ICM-uri foarte mici. Spitalul Judeţean avea un indice de 0,80 iar acum este la 1,04. Creşterea este destul de mare. După finalizarea calculelor, vom trimite propunerile la Casa Naţională şi atunci vom putea face împărţirea pe fiecare lună. Acest ICM se înmulţeşte cu tariful pe caz ponderat şi rezultă o finanţare pe un pat”, a declarat Daniel Bondoc, directorul CJAS Gorj.  

Se bazează pe o rectificare bugetară

Chiar dacă cele două unităţi spitaliceşti vor primi mai mulţi bani datorită majorării indicelui inclus în formula de calcul care dă sumele finale pentru fiecare spital, tot 85 milioane este suma care va fi distribuită spitalelor din Gorj. Pentru ca celelalte unităţi să nu primească mai puţini bani, reprezentanţii CJAS Gorj se bazează pe o rectificare bugetară prin care să acopere sumele aferente ultimelor luni ale acestui an. “Trebuie să vedem cum facem pentru că, dacă cele două vor primi mai mulţi bani, automat vor fi afectate şi celelalte spitale. Vom face o simulare să vedem în ce fel le afectează, pentru că trebuie să asigurăm finanţarea pentru toate. Probabil că trimestrul IV va fi descoperit până la rectificarea bugetară din luna august. Cu siguranţă vor veni alte sume, pentru că sunt sume minime care trebuiesc finanţate”, a mai spus directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: