Medicii de familie „vând“ adeverinţe pe euro

Medicii de familie gorjeni au în 2011 tarife după placul fiecăruia astfel că preţurile pentru serviciile nedecontate de Casa Judeţeană de Sănătate diferă de la un cabinet la altul. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor de Familie gorjeni, fiecare medic de familie este liber să taxeze cum vrea serviciile medicale, existând însă o listă cu preţuri orientative, impusă de patronat. Lista de preţuri a medicilor de familie sunt uneori chiar şi în euro.

O consultaţie la medicul de familie în afara programului de lucru, dar şi pentru persoanele neasigurate porneşte de la 20 de lei. Acesta este preţul orientativ impus de Patronatul Medicilor de Familie, însă el poate fi mult mai mare în funcţie de cabinet. În cazul în care un gorjean are nevoie de medicul său de familie pentru o consultaţie pe timp de noapte, acesta va trebui să scoată din buzunar în jur de 50 de lei. „Noi suntem în sistem privat aşa că avem dreptul să ne fixăm propriile tarife pentru serviciile nedecontate de casă. În schimb, pentru a nu fi mari diferenţe de bani, patronatul a decis să stabilească orientativ nişte preţuri. Unii le respectă alţii nu ţin cont de ele”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Gorj.

„Orice adeverinţă costă de la 10 lei în sus“

Nici măcar adeverinţele medicale nu sunt gratuite la medicul de familie. Astfel, orice adeverinţă, cu excepţia celor care intră în pachetul de servicii al CJAS Gorj, porneşte de la 10 lei. Ceva mai scumpe rămân adeverinţele pentru căsătorie care ajung chiar şi la 50 de lei. În cazul în care unul dintre soţi nu este român, sumele se calculează în euro şi sunt mult mai mari. „Adeverinţa care intră în pachetul oferit de CJAS este cea pentru scutirea copilului de la şcoală, în rest orice adeverinţă costă de la 10 lei în sus. Adeverinţele pentru căsătorie sunt ceva mai costisitoare, la mine costă 50 de lei dar dacă unul din soţi este străin atunci costă mai mult. Nimeni nu face muncă voluntară, nu există nimic gratuit”, a declarat Mihai Moisescu. De altfel, tot cu luna aceasta nici un bolnav nu va fi văzut de medicul de familie dacă nu are programare.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: