Mineri din Motru fac autostradă în Irak

Conducerea carierei private Valea Mănăstirii de la Cătunele a găsit o soluţie pentru ca firma să nu falimenteze, după ce a pierdut principalul client, RAAN Severin. Firma s-a reprofilat, trecând de la activitate de minerit la cea de construcţie de drumuri. A şi câştigat un contract în străinătate pentru a participa la construcţia unei autostrăzi, valoarea contractului fiind de cel puţin 1,5 milioane de dolari.

Cariera Valea Mănăstirii a rămas fără activitate încă din luna februarie, când Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Dr. Turnu Severin a sistat preluarea de cărbune de la carierele private din Bazinul Carbonifer Motru. În luna martie a şi expirat contractul de livrare materie primă, iar conducerea unităţii s-a văzut nevoită să caute soluţii pentru a nu falimenta. Firma este deţinută de Constantin Ţuilă, fratele primarului din Cătunele. Acesta spune că a participat la o licitaţie pe care a şi câştigat-o pentru construcţia a câţiva km de autostradă în Irak. „Am avut cariera închisă până acum, doar am pregătit utilajele pentru alte lucrări. Nu s-a schimbat cu nimic situaţia cu RAAN-ul. Am semnat un contract în afara ţării pentru o lucrare la o autostradă şi urmează ca în câteva săptămâni să plecăm cu utilajele. Trebuie să facem 16,8 km de autostradă. Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de doi ani în partea de nord a Irakului, în Kurdistan. Valoarea iniţială a contractului este de 1,5 milioane de dolari, dar această sumă poate să crească”, a declarat Constantin Ţuilă.   

Şansă pentru foştii angajaţi

Din cauza lipsei de activitate, după ce au încetat orice raport de afaceri cu RAAN Severin, lunar conducerea unităţii a trimis în şomaj câţiva angajaţi. Din 72 de angajaţi, câţi număra cariera iniţial,  în prezent mai lucrează doar 22. O parte din ei vor fi trimişi în străinătate pentru a lucra la construcţia autostrăzii. Conducerea carierei spune că există posibilitate ca şi foştii angajaţi să fie reangajaţi pentru a participa la lucrările care se vor face în Irak. „În primă fază vom trimite 15 oameni acolo, mai şi reiau dintre cei pe care i-am avut iniţial în cadrul societăţii şi i-am trimis în şomaj. Probabil va mai fi nevoie de circa 30-50 de angajaţi pentru a lucra la autostrada din Irak. Întâi o să fac oferta la toţi cei cu care am lucrat, după care ar urma să acceptăm şi alt personal”, a precizat Constantin Ţuilă.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: