Ministrul Hagi

Alaltăieri, în timp ce lucram la prima pagină a revistei Kamikaze, împreună cu colegii, am avut o revelaţie. Urma să-i facem o statuie lui Hagi pe copertă, dar trebuia să trucăm capul fostului fotbalist şi viitorului antrenor în aşa fel încât să pară că e de piatră. Pentru asta ne încurcau foarte tare sprâncenele negre şi dinţii prea albi. Le-am transformat, dându-le o nuanţă de cenuşiu. Apoi am umblat puţin la ochi, scoţându-le din expresie. Da, o să râdeţi, ochii lui Hagi erau prea expresivi. Mulţumiţi de rezultatul final al photoshopuielii, am dat pagina la tipar. Apoi, în dimineaţa în care tipografia trebuia să înceapă treaba, am avut revelaţia despre care vă spuneam: după intervenţiile în Photoshop, Hagi era leit Traian Igaş. Privirea inexpresivă, uşor nebunească, completase perfect personajul. Dacă nu mă credeţi, cumpăraţi Kamikaze astăzi, de la orice chioşc.

Iar astăzi am citit ştirea care mi-a confirmat că asemănarea dintre Hagi şi Igaş are loc la mai multe niveluri decât m-aş fi aşteptat. În primul rând, uitaţi-vă la cele două nume. Tot din patru litere, dintre care trei sunt aceleaşi. Să-i fi chemat Şagi sau Igah şi coincidenţa era deja uimitoare. Apoi am aflat din presă că ministrul Igaş a luat bacalaureatul la 23 de ani. Nu e nici o ruşine, a zis dumnealui. N-a putut să treacă treapta, aşa că a făcut şcoala profesională, armata şi, într-un happy end fericit (cum probabil ar traduce dumnealui), liceul la seral. Ulterior, însă, avid de învăţătură, domnul Igaş a absolvit vreo trei facultăţi, devansându-l pe marele Gică Hagi, deşi acesta din urmă avusese un oarecare avans, luându-şi bacalaureatul la timp.

Nu am prejudecăţi. şi nu cred că inteligenţa sau competenţa unui om sunt date de diplome sau şcoli absolvite. Doar că ştiu că în România prostia asta cu diplomele contează foarte mult. De aia mă şi mir că domnul Igaş a reuşit să ajungă într-o poziţie atât de înaltă în ciuda necazurilor din adolescenţă. Înseamnă că chiar merită, dom'le!

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: