Ministrul Niţă vrea să reorganizeze sistemul energetic. Revine Electra?

Complexul Energetic Oltenia va fi listat la bursă în toamnă, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-un interviu acordat Ziarului Bursa. De asemenea, Niţă militează pentru reorganizarea sistemului energetic, într-un mix de energie şi are în plan şi modificarea actualei scheme de ajutor pentru producţia de energie regenerabilă.

Procedura de listare la bursă a 15% din CEO merge înainte. „Ţara noastră trebuie să implementeze multe reforme structurale în sectorul energetic, conform angajamentului cu FMI. Deci, după părerea mea, implementarea managementului profesionist nu va fi o piedică în calea listărilor. Banii din listări vor fi folosiţi pentru investiţii. Scopul listărilor este capitalizarea companiilor“, a declarat Niţă, despre procedura de listare a companiilor energetice. Dar acesta nu este singurul plan al lui Niţă. Chiar dacă sistemul energetic a fost recent reorganizat, ministrul are în minte un alt tip de reorganizare. 

Mix de energie

Ministrul delegat pentru energie a declarat pentru Bursa că se fac demersuri pentru elaborarea unui proiect de lege prin care producţia de energie nu va mai fi organizată pe tipuri de resurse, ci pe un mix, pentru ca societăţile producătoare să concureze, cu şanse egale, în piaţa liberă.

În fapt, este vorba despre acelaşi tip de companie ce urma să fie înfiinţată de Guvernul Boc. Electra. Compania includea actualul Complex Energetic Oltenia plus o parte din Hidroelectrica, dar a fost blocată în instanţă de anumite grupuri de interese.

Constantin Niţă a mai precizat că la finalul reorganizării vor fi trei sau patru mari companii. „Categoric trebuie să facem un alt mix. Resursele nu pot concura între ele. Probabil vor fi 3-4 companii, stil holding, poate cu autonomie, vom vedea. Suntem la început cu acest proiect“, a mai spus acesta.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: