Modernizarea grupului finanţat de BERD, în impas

Administraţia CE Oltenia nu a început încă lucrările la modernizarea grupului 6 de la Turceni, deşi a obţinut un împrumut de peste 150 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconducţie şi Dezvoltare (BERD). Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat la un post local de televiziune că nu a fost semnat contractul pentru începerea lucrărilor deoarece sunt câteva divergenţe legate de tehnologia de funcţionare a grupului. Nu a fost făcut public numele consorţiului care va realiza modernizarea grupului energetic.   

Grupul 6 de la Turceni va fi modernizat cu peste 300 de milioane de euro, dintre care 150 de la BERD. Deocamdată nu a fost semnat contractul pentru demararea lucrărilor, explică directorul Aurel Medinţu. Potrivit declaraţiilor acestuia, firma care a câştigat licitaţia susţine introducerea unui sistem numit Selective Non-Catalytic Reduction (SNCR) sau reducerea necatalitică selectivă, care permite combinarea cu alte tehnologii. Acest sistem funcționează prin injectarea unui reactiv, amoniac sau uree, pentru reducerea NOX. „Nu a fost semnat, deocamdată, contractul cu consorţiul care să realizeze lucrarea în baza împrumutului de la BERD. Sunt încă discuţii pentru că opţiunile complexului sunt de o anumită natură. Noi nu agreăm soluţia cu folosirea SNCR-lui deoarece costurile pe megawatt vor conduce la scoaterea de pe piaţă a acestui grup“, explică directorul Medinţu.

De asemenea, compania anunţa că vrea să reducă CO2 din costuri şi că a plantat 11 hectare de mischantus (iarba elefantului), plantă ce poate fi utilizată ca şi combustibil în amestec cu cărbune. 

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: