Motrenii, amenințați să treacă iarna fără căldură

Locuitorii din municipiul Motru riscă să rămână fără căldură în această iarnă dacă Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru nu îşi recuperează datoriile de miliarde de lei, pe care le are de încasat de la populaţie, bugetul local şi bugetul de stat. Şeful UATAA Motru, Ilie Schintee, speră ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia să le dea şi de această dată cărbune chiar dacă datoriile au ajuns la 78 de miliarde de lei.

De mai mulţi ani, venirea iernii este o adevărată problemă pentru locuitorii din Motru care nu ştiu dacă vor avea sau nu căldură. Aceştia sunt din nou în incertitudine pentru că Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă nu şi-a recuperat niciun leu din datoriile de miliarde de lei vechi pe care le are atât la populaţie cât şi la bugetul local. „Avem de încasat de la bugetul local, în jur de 50 de miliarde de lei vechi, de la bugetul de stat 4 miliarde, de la populaţie vreo 90 miliarde de lei, de la sindicate 4 miliarde şi de la şcoli alte 70 de miliarde de lei. Aceştia sunt banii pe care îi avem de încasat”, spune Ilie Schintee, directorul UATTA Motru.

„Există riscul să nu putem să dăm căldură la populaţie“

Dacă datoriile nu vor fi recuperate. locuitorii din Motru riscă să rămână fără căldură. „Dacă nu o să avem cu ce să plătim există riscul să nu putem să dăm căldură la populaţie. Noi am făcut toate reparaţiile, dar dacă nu putem să aprovizionăm există acest risc“, susţine directorul UATTA Motru. Ilie Schintee spune că Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru a ţinut licitaţia pentru achiziţionarea păcurii, dar trebuie să facă acum rost de bani. În privinţa cărbunelui, Schinteie nu îşi face probleme pentru că ştie că SNLO le vor livra cărbune. „Noi ne aprovizionăm în fiecare zi cu cărbune, iar pentru păcură am ţinut licitaţia şi acum aşteptăm banii să facem aprovizionarea. Pentru păcură ne trebuie 22 de miliarde de lei vechi, atât avem contractul. La SNLO avem o datorie de 78 de miliarde de lei vechi. Eu cred că ne vor da cărbune pentru că ştiu că avem de luat bani de la bugetul de stat şi ne-au promis o compensare şi dumnealor ştiu că numai creanţele de la şcoli ar acoperi. Avem de unde să luăm banii”, a mai adăugat Schinteie. 

„De mai bine de doi ani mint la noi“

Conducerea de la UATAA aşteaptă de mai bine de doi ani să recupereze banii de la bugetul de stat. „Sperăm că vor da ajutoarele de stat de care se tot vorbeşte. De mai bine de doi ani mint la noi. Datoria de 50 de miliarde de lei, datorie pe care o avem de recuperat de la bugetul local s-a strâns în doi ani, de când nu am mai primit niciun ban”. Schintee spune că pentru a recupera datoriile de la populaţie vor încheia contracte cu fiecare proprietar de apartament. În acest fel, conducerea UATTA  speră să recupereze datoria de 90 de miliarde de lei vechi. „De acum încolo vom face contracte individuale cu fiecare proprietar. E mult mai bine aşa. În momentul de faţă, avem două blocuri unde avem contracte individuale şi nu avem probleme. Proprietarii dacă fac datorii de 5-6 milioane de lei vechi îi dăm în judecată şi recuperăm banii. Asta e singura şansă să recuperăm datoriile de 90 de miliarde de lei vechi de la populaţie . O să reeşalonăm datoriile, în funcţie de fiecare persoană în parte, dar trebuie să recuperăm banii”, spune Schintee.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: