Neînțelegerile din PNL fac bine PSD

Crin Antonescu este tot mai des captiv în capcana pe care singur și-a ţesut-o în goana lui către Cotroceni. De ceva timp pare că aleargă pe loc, iar scaunul de președinte începe să fie din ce în ce mai departe. Obligarea partidului pe care-l conduce de a se înhăita cu Voiculescu și Beclali l-au decredibilizat ca și conducător în ochii vechilor liberali și i-au adus în jur oportuniștii care-l vor părăsi la primul cutremur adevărat. N-a avut abilitatea de a împăca și capra și varza și s-a trezit prins în vârtejul care este din ce în ce mai puternic declanșat de Chiliman și Tăriceanu, doi oameni care pot coagula în jurul lor nemulțumiții din partid.

Tăriceanu îl trage acolo de unde nu mai are scăpare și anume în  alegerile interne pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Acum nu prea mai are ce face pentru că nu-și permite nici să-i dea afară pe Tăriceanu și Chiliman, de teamă că vor fi urmați de alți membri importanți cărora li sa făcut lehamite să fie colegi cu cel mai nou membru, Gigi Becali, care riscă ani grei de pușcărie pentru sechestrare de persoane. Pe lângă problemele pe care și le-a creat singur în partidul pe care-l conduce din ce în ce mai greu, Antonescu este nevoit să gestioneze și problemele  incomensurabile legate de imaginea tot mai proastă a liberalilor becalizați. Pe lângă toate acestea, liberalii vor trebui să facă față și intenției tot mai evidente a PSD de a se detașa de ei și de a le minimaliza rolul în Guvern și în USL.

O altă nuanță pe care o subliniază de ceva timp premierul Ponta este legată de faptul că PSD-ul, pe care pare că-l conduce cu o mână mult mai puternică decât Antonescu pe liberali, va sprijini pentru prezidențiabilele din 2014 pe Crin Antonescu și nu pe oricare liberal. În condițiile în care Tăriceanu va reuși să declanșeze în PNL alegeri interne pentru desemnarea candidatului, iar candidatul ieșit din aceste alegeri nu va fi Antonescu, atunci PSD nu mai are nici un fel de obligații față de cel ieșit, pentru că obligațiile le avea față de Crin Antonescu, conform protocolului încheiat la înființarea Alianței. În această situație, social democrații pot să-și desemneze la prezidențiale propriul candidat, chiar dacă liberalii se supără și ies din alianță, unde au un rol din ce în ce mai mic… Pentru a evita această situație, Antonescu nu are decât să facă pe dracu în patru și să evite alegerile interne propuse de Tăriceanu. Mai ales că aura lui de prezidențiabil s-a deteriorat mult în lunile când a fost președinte interimar și s-a purtat ca o țoapă ajunsă într-un salon boieresc. Antonescu, mai iubit de Dan Voiculescu decât de proprii liberali, riscă să aibă ca om politic un sfârșit  tragic, pe care și l-a construit singur din lăcomie și din oportunism.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: