Nereguli de milioane descoperite de Curtea de Conturi la CE Turceni

Raportul de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2011 arată că banul public nu a fost bine cheltuit sau administrat legal nici la Complexul Energetic Turceni, producătorul de energie fiind prins pe picior greşit într-o serie de ocazii. Banii pe care actuala administraţie a CE Oltenia ar trebui să-i recupereze de la foştii şefi sunt mulţi, numai buni să asigure, eventual, o parte din profitul atât de necesar pe anul în curs.

Fapta cea mai „gravă” descoperită de inspectorii Curţii de Conturi la fostul Complex Energetic Turceni constă în diminuarea cu peste 1 milion de lei a impozitul pe profit pe care îl datora bugetului de stat, ca urmare a „majorării nejustificate” a cheltuielilor de exploatare cu peste 6,5 milioane lei. În raportul respectiv de menţionează că majorările de întârziere şi penalităţile calculate la suma respectiv sunt de 163.000 de lei. Situaţia respectivă a fost înregistrată într-un an în care foştii şefi de la CE Turceni sunt acuzaţi de actuala putere că nu au adus profit unităţii, diminuarea acestuia cu 6,5 milioane lei arătând că profit ar fi existat, dar nişte şmechereli făcute pe hârtie au adus unitatea în zona de plată a unor taxe mai mici la stat, deocamdată nimeni nespunând dacă cineva este anchetat, eventual, pentru evaziune fiscală.

Bani mai puţini la Mătăsari şi Slivileşti

Aceiaşi unitate a diminuat veniturile cuvenite bugetului local pentru localităţile Mătăsari şi Slivileşti cu suma de peste 5,8 milioane lei, banii reprezentând „taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavări,aferentă lucrărilor de excavare efectuate fără această autorizaţie”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Inspectorii au mai constatat la fostul CE Turceni şi „diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 77 mii lei, reprezentând TVA dedusă din TVA de plătit la bugetul de stat, ca urmare a plăţilor nejustificate pentru cheltuieli de investiţii, în sumă totală de 397 mii lei, la care se adaugă majorări şi penalităţi de întârziere calculate, în sumă totală de 15 mii lei”

Unde sunt caloriferele şi scările de inox?

De asemenea, CE Turceni a plătit „necuvenit” 473.000 de lei pentru lucrări neexecutate, inspectorii descoperind că banii au fost daţi pentru 36 de calorifere şi 3 scări de inox, care nu au fost montate, respectiv executate. O altă sumă, de 87.000 de lei, a fost plătită nejustificat ca impozit pe clădiri pentru casele construite şi predate proprietarilor care sunt persoane strămutate din zonele afectate de lucrările miniere.

Curtea de Conturi a constatat şi că fostul director general al unităţii a primit necuvenit suma de 21.000 de lei ca „primă salarială”, acordată pentru participarea la negocierea cu sindicatele şi în comisia de stabilire şi evaluare a terenurilor aflate în patrimoniul fostului CE Turceni.

În raportul de activitate pe anul 2011, inspectorii Curţii de Conturi consemnează că, după verificările efectuate la CE Turceni, unitatea a plătit la buget suma de 740.000 de lei, precum şi penalităţile de 164.000 lei. De asemenea, a fost recuperată suma de 180.000 de lei care reprezintă debite restante, plata nejustificată a unor lucrări, precum şi cheltuieli salariale nelegale, la suma respectivă adăugându-se şi 9.000 de lei ca majorări şi penalităţi.  În plus, a fost recuperată şi suma de 9.000 de lei decontată necuvenit pentru lucrări de reparaţii neexecutate.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: