Nici guvernul nu susţine legea lui Ruşeţ pentru managementul privat

Harababură totală în privinţa aprobării unui cadru legislativ care să permită management privat la companiile de stat. Ziarul Pandurul vă prezenta ieri faptul că senatorul PDL de Gorj, Ion Ruşeţ, a votat în comisia juridică împotriva proiectului de lege, deşi este iniţiator al acesteia. Probabil politicianul Ruşeţ s-a speriat de faptul că minerii care l-au trimis în parlament ar putea fi nemulţumiţi de un astfel de proiect. Interesant este că nici guvernul nu susţine proiectul iniţiat, printre alţii, de Ion Ruşeţ, dar pentru motivul că acesta este extrem de prost făcut. Este de aşteptat ca în perioada următoare guvernul să vină cu propria propunere legislativă în acest sens.

Hărmălaia din ultimii trei ani privind înfiinţarea Electra, iar mai apoi a Complexului Energetic Oltenia, se continuă acum cu implementarea managementului privat la SNLO şi alte companii de stat.

În vara acestui an, mai mulţi senatori din arcul guvernamental, printre care fostul sindicalist Ion Ruşeţ, dar şi actualul ministru al Economiei Ion Ariton, au înaintat Senatului „proiectul de lege privind managementul privat la întreprinderile publice”. Pe 4 octombrie 2011, premierul Emil Boc a comunicat Senatului că „Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată”.

Principalul motiv pentru care guvernul a respins proiectul de lege iniţiat de Ruşeţ, deşi îşi doreşte implementarea managementului privat, este acela că există un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, care are drept scop formularea unui proiect de act normativ ce urmează a constitui „Codul guvernanţei corporatiste a întreprinderilor de stat”. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi a patru ministere şi a unor companii de stat, care lucrează sub supravegherea Băncii Mondiale.

În afară de acest motiv, guvernul invocă o serie argumente legate de proasta redactare a proiectului de lege, care este de fapt copiat după o reglementare respinsă acum mai bine de zece ani de parlament. Mai mult, proiectul iniţiat de juristul Ruşeţ foloseşte numeroase sintagme preluate din acte normative abrogate, care nu mai sunt valabile.

Greblă a votat cum a cerut guvernul

Două comisii senatoriale au dat aviz favorabil proiectului de lege, cu voturile celor de la putere, chiar dacă guvernul s-a opus. În schimb, Comisia Juridică din Senat, condusă de senatorul PSD de Gorj Toni Greblă şi din care face parte şi senatorul PDL Ion Ruşeţ, a votat în unanimitate împotriva proiectului de lege.

Concluzia: Ruşeţ a votat împotriva propriului proiect, iar Greblă a votat aşa cum a cerut guvernul.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: