Numărul copiilor cu autism, în creştere la Gorj

Tot mai mulţi copii sunt depistaţi anual că suferă de autism. Numai în ultimii doi ani Serviciul de evaluare complexă a copiilor cu handicap din cadrul DGASPC a diagnosticat aproximativ 350 de copii care au probleme de acest gen. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, reprezentanţii instituţiei atrag atenţia părinţilor pentru a acorda o mai mare atenţie copiilor, mai ales la vârsta de 18-24 de luni.

Ziua de 2 aprilie a fost declarată Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, prilej cu care reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj recomandă părinţilor care au suspiciuni cu privire la comportamentul copilului lor să consulte un medic psihiatru. Autismul este o boală severă care se manifestă, fie la vârsta de 18-24 de luni a copilului, manifestându-se printr-o capacitate scăzută de comunicare. Potrivit studiilor în domeniu, depistarea timpurie, la vârsta de 18-36 de luni şi intervenţie terapeutică adecvată cresc cu 47% şansele de recuperare şi integrare a copiilor.

„În cadrul DGASPC Gorj funcţionează Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism. Acest centru furnizează gratuit următoarele servicii şi intervenţii: evaluare iniţială, intervenţie specifică, terapie pentru recuperare pe termen mediu şi lung, consiliere pentru părinţi. Personalul centrului este format din psihologi şi psihopedagogi instruiţi în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA-terapii cognitiv-comportamentale. Cu diagnosticul de la medicul pediatru, părinţii împreună cu copilul pot să vină la centru pentru a formula o cerere de înscriere”, a declarat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

STATISTICĂ

Sute de copiii din Gorj suferă de autism, însă nu mai o parte dintre ei sunt cuprinşi în programe de recuperare. În ultimii doi ani, aproximativ 350 de copii au fost diagnosticaţi cu autism.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: