O carte

Nu mi se mai întâmplase de multișor să nu las o carte din mână și s-o termin în două zile. Cu atât mai mult cu cât era vorba de un autor contemporan. Eu am o prejudecată în ceea ce privește autorii în viață. Cred c-ar trebui să-i citesc doar după ce vor fi devenit clasici. Cartea asta, din fericire, m-a surprins. Poate și pentru că e o poveste adevărată. Ca o întâmplare povestită pe un blog. Poate și pentru că este tristă. Ca orice glumă bună, conține, deci, un adevăr trist.

Cartea este scrisă de un jurnalist englez care a lucrat timp de câțiva ani în Rusia. Nu știu dacă povestea este chiar a lui, sau a unui prieten. Cert este că personajul principal din carte este tot un expat englez din Moscova, doar că avocat. Imaginea Rusiei prezentată prin ochii occidentalului este fascinantă. Cu atât mai fascinantă cu cât perspectiva englezului e aceeași cu cea pe care am fi avut-o noi, românii. Consumismul exagerat și înghițirea tuturor rețetelor venite din Vest ne-a transformat, măcar din punct de vedere al prejudecăților, în niște mici occidentali. Surprizele pe care le are englezul când dă piept cu dura Rusie sunt cam aceleași cu cele pe care le-am fi avut și noi. Ce-i drept, micii occidentali din noi păstrează încă multe reminiscențe estice. Nu ne miră chiar toate lucrurile care se întâmplă în Rusia, pentru că unele se întâmplă și la noi, încă.

De altfel, acțiunea în sine a cărții constă în escrocheria căreia îi cade victimă englezul mult prea credul. Escrocii- Două superbe rusoaice care se dau drept surori. Care este escrocheria cu exactitate nici nu mai contează. Cert e că una dintre tipe se dă îndrăgostit de el, el pune botul și se îndrăgostește de asemenea, și la sfârșit îl face de bani. Povestea clasică. La care se adaugă încă o poveste clasică, binecunoscută și de către români: o bătrână este păcălită să-și cedeze apartamentul și rămâne pe drumuri. Dincolo de acțiunea polițist-avocățească, rămân detaliile (unele aproape incredibile) despre Rusia. Cum ar fi teoria rușilor că femeile lor sunt atât de frumoase din cauza faptului că, după al doilea război mondial, a murit o mare parte din populația masculină, așa că puținii bărbați rămași în viață și-au ales cele mai frumoase neveste și, astfel, s-au născut cele mai frumoase fete. Care vara se îmbracă precum niște curve și ademenesc turiștii papagali în tot felul de capcane. Aveți grijă, deci. Din Rusia pleci fără bani chiar dacă e totul ieftin.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: