Orfanii cu probleme, ocoliţi de familiile care vor să adopte un copil

Gorjul continuă să fie codaş la adopţii şi asta pentru că foarte mulţi copii nu reuşesc să-şi găsească părinţi din cauza vârstei, a etniei sau a handicapului. În general, părinţii preferă copii sănătoşi, cu vârste de până la 5 ani. În anul 2013, doar 23 de copii din sistemul de protecţie socială din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost declaraţi adoptabili.

Doar 20 de adopţii au fost încheiate în anul 2013 la nivelul judeţului Gorj în condiţiile în care zeci de copii din sistemul de protecţie socială din cadrul DGASPC speră să-şi găsească părinţi adoptivi. Mulţi nu sunt declaraţi adoptabili din cauza problemelor pe care le au. Mai toate familii care reuşesc să obţină atestat de familie aptă să adopte caută copii de vârstă mică. „În anul 2013, un număr de 23 de copii au fost declaraţi adoptabili, iar alte două cazuri se află şi acum pe rolul instanţei. De asemenea, anul trecut, am înregistrat 10 cazuri de încredinţare în vederea adopţiei interne, 9 cazuri de încuviinţare adopţie internă, la care se adaugă un alt caz de acest gen care este pe rolul instanţei şi în prezent”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Potrivit legislaţiei în vigoare, familiile care doresc să adopte un copil sunt evaluate de către DGASPC în vederea obţinerii atestatului. Pe baza rezultatelor evaluării, direcţia va decide, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare de către familia respectivă, dacă aceasta este aptă să adopte. În cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcţia va elibera atestatul de familie aptă să adopte. „În anul 2013 au fost atestate 17 familii, iar în prezent încă 10 familii sunt în curs de atestare în vederea obţinerii atestatului de familii apte de adopţie”, a precizat Gheorghe Zisu. 

MONITORIZARE

Inspectorii din cadrul DGASPC Gorj ţin legătura timp de doi ani cu familia care adoptă un copil pentru a vedea cum s-a integrat micuţul. În cazul în care copilul spune nu, oricât de mult şi-ar dori viitoarea familie, adopţia pică. În momentul de faţă sunt monitorizate postadopţie un număr de 29 de familii.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: