Pantelimon Manta, avocatul consilierilor din Stăneşti

Fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta, va reprezenta în instanţa de judecată Consiliul Local Stăneşti, după ce Prefectura a introdus o acţiune prin care cere dizolvarea acestuia pe motiv că nu a adoptat timp de trei şedinţe consecutive nici măcar o hotărâre.

Primul termen de judecată în dosarul privind dizolvarea Consiliului Local Stăneşti are loc pe 26 mai. Consilierii locali vor fi reprezentaţi în instanţă de către Pantelimon Manta, fostul prefect. Acesta a declarat ieri că ceea ce s-a întâmplat la Stăneşti este discutabil din punct de vedere juridic şi că de fapt consilierii locali au aprobat hotărâri cu caracter de acte de dispoziţie. „Acţiunea în instanţă este introdusă de Prefectură pentru a se constata dizolvarea Consiliului Local pentru că nu s-au aprobat hotărâri strict cu acest termen, hotărâri în sensul de proiecte. Ori, părerea mea este că legiuitorul, prin textul de lege, a vrut să sancţioneze situaţiile de inactivitate a consiliilor sau situaţiile în care nu ajung la nicio înţelegere. De facto, la Stăneşti, consilierii au aprobat hotărâri care pot avea caracter de acte de dispoziţie chiar dacă nu sunt procedurale. Sunt multe aspecte discutabile. Prefectul a intrat în jocul acesta şi nu trebuia, pentru că neînţelegerile sunt între consilieri pe de o parte şi primarul şi soţia sa pe de altă parte”, a spus Pantelimon Manta, avocat.

Chiar dacă susţin că au legea de partea lor, reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că este puţin probabil ca instanţa de judecată să dea o soluţie în termenul legal, astfel încât să poată fi organizate alegeri anticipate. „Nu am făcut decât să respectăm art. 55 având în vedere sesizările făcute de către terţe persoane prin care eram înştiinţaţi că la Consiliul Local Stăneşti s-au desfăşurat trei şedinţe ordinare consecutive în care nu s-a aprobat, nu s-a redactat şi nu s-a comunicat nicio hotărâre în raport cu prevederile legale. Respect opinia profesorului Manta însă apreciez că este în eroare întrucât discuţiile purtate în consiliu local nu pot să reprezinte hotărâri cu caracter de acte administrative. Sunt sceptic că litigiul respectiv se va finaliza de aşa manieră încât să putem organiza alegeri anticipate având în vedere că în iunie 2016 sunt alegeri locale”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful serviciului juridic din cadrul Prefecturii Gorj.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: