Partidul prezidenţial

Partidul Naţional Liberal, aşa cum arată el acum, nu este cu nimic mai breaz decât Partidul Social Democrat. O schimbare de putere acum nu ar însemna mare lucru pentru România. Cele două mari partide sunt la fel de sufocate de baroni, de afaceri, de lipitori de afişe care vor să fie directori şi aşa mai departe. O altfel de politică nu se poate face nici în PNL, nici în PSD în următorii ani. Tocmai pentru că ambele sunt partide închise, în care actualii lideri, care şi-au arătat deja limitele, vor să-şi conserve puterea până le vine rândul la guvernare.

Visul lui Klaus Iohannis, de a avea un partid „altfel”, nu pare că se împlineşte prin Partidul Naţional Liberal. Iohannis va avea însă posibilitatea de a pune un nou guvern în această toamnă, dacă Victor Ponta va demisiona în august, la revenirea din concediu, aşa cum se aude. Cine va face noul guvern? PSD a arătat că are o majoritate clară de câte ori a fost nevoie, dar fără Ponta, Oprea şi UNPR s-ar putea reorienta. Atunci, PNL va fi principalul partid de guvernare, cu susţinerea lui Oprea. Adică tot o amestecătură urât mirositoare.

Sunt însă mulţi analişti care susţin că Iohannis pregăteşte un guvern la Cotroceni, cu oameni noi, necompromişi, fără prea mare legătură cu actualele partide. Un guvern de tehnocraţi, o soluţie care a fost vehiculată de mai multe ori în ultimii 25 de ani, ar fi varianta pe care preşedintele doreşte să o încerce. PNL dă deja semne că are chef de putere mai mult decât de guvernare, aşa că Iohannis ar putea avea surprize în ceea ce priveşte susţinerea unui astfel de proiect. Până la urmă, nu ar fi exclus să apară un partid nou, susţinut de Iohannis, un partid aşteptat de electorat, după cum arată toate sondajele.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: