Patrioții și țara căreia au impresia că-i aparțin

Recunosc, îmi place să plimb bățul printre gratii. Dar cred că cel mai tare îmi place să-i ațâț pe patrioții autodeclarați. Slavă Domnului, am văzut mulți proști la viața mea, dar patrioții autodeclarați sunt cei mai cei. Patrioții ăia care nu doar că sunt orbiți de un subiectivism tâmp (ca și când cuiva i-ar păsa de un concept vag, pompos și fără o influență directă asupra sinelui ca ”identitatea națională”), dar mai sunt și extrem de ignoranți. Tot ce știu ei despre istoria țării este că steagul are trei culori. Ăia mai pregătiți ți le pot și numi.

Așa că am făcut o listă de motivații reale pentru care turiștii ar trebui să aleagă România: pentru că aici sunt mai aproape de Bulgaria, pentru că facem alcool, la propriu, din rahat, pentru că folosim prezervative dar doar ca să cărăm apa de la râu în ele, pentru că aici nu trebuie să te speli decât dacă ai programare la doctor, pentru că dacă duci o fată la McDonald's ei i se pare cina romantică perfectă, pentru că avem de floare și de bostan, pentru că pot vota de câte ori vor, pentru că șoferii pot parca mașinile direct pe bicicliști, pentru că fumatul e interzis doar în stațiile peco, dar fumăm și acolo, pentru că pot face pipi în piscină liniștiți, pentru că aici nimeni nu cumpără bilete de tren sau de autobuz, pentru că străzile sunt pline de cei mai buni prieteni ai omului, pentru că hârtia igienică e scrisă mai bine decât ziarele noastre și alte lucruri de astea universal valabile.

Ei bine, s-au supărat. Românii patrioți. Și mi-au amintit de campania Gândul, aia cu femeile noastre frumoase (Anglia a luat cinci titluri de Miss World, noi nici unul), cu drumurile apreciate de englezi (adică drumuri tembele prin creierii munților, cum în țările civilizate nu se fac pentru că s-a inventat tunelul) și cu metroul nostru mai aerisit decât cel londonez (care e cu 100 de ani mai vechi, de pe vremea când despre motoare diesel nici măcar nu se vorbea, noi încă mâncam cai în loc să-i călărim și Anglia avea cam câți locuitori are astăzi Bucureștiul). Ei, aia numesc eu o campanie tâmpită și fals patriotă.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: