Peste 150 de mineri din SNLO primesc preavizele

Angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor primi în cursul acestei zile preavizele de încetare a contractelor de muncă. În această situaţie se află 158 de salariaţi, care vor fi disponibilizaţi la cerere şi care vor pleca acasă cu câte 29.000 lei fiecare, sume reprezentând plăţi compensatorii. De asemenea, în urma unei Ordonanţe de urgenţă vor intra în concediu de aşteptare până la 900 de angajaţi.

Daniel Burlan, directorul SNLO, a declarat pentru Radio Infinit că azi vor fi acordate preavizele pentru 158 de angajaţi. În ceea ce priveşte concediul de aşteptare, actul normativ va fiu semnat probabil în această zi de Ioan Botiş, ministrul muncii. „Este vorba despre 158 de salariaţi care solicită plăţi compensatorii. În privinţa concediului de aşteptare, actul normativ este la Ministerul Muncii, s-au făcut ceva corecturi pe el, probabil că astăzi, cel târziu mâine va fi semnat de Ministerul Muncii”, spune Daniel Burlan. Noua ordonanţă reglementează condiţiile care se  vor lua în calcul în timpul concediului de aşteptare. „Este o ordonanţă de urgenţă a guvernului, dar care reglementează ce fel de condiţii se iau în calcul în timpul concediului de aşteptare fiindcă este o formă de şomaj tehnic după codul muncii, care, dacă se plătesc de angajator condiţiile speciale sau deosebite ar trebui să se ia în calcul ca vechime în condiţii speciale sau deosebite. Asta reglementează acest act normativ”, declară Daniel Burlan. Este o formă care s-a practicat, potrivit conducerii şi prin Ordonanţa 116. „Ştim că Ordonanţa 116 avea o prevedere prin care până la doi ani de zile se considerau stagii de cotizare în condiţii speciale sau deosebite după caz chiar dacă angajatorul nu plătea. De această dată în această ordonanţă angajatorul plăteşte, SNLO sau complexurile energetice şi să se consideră stagiu de cotizare în condiţii speciale sau deosebite”, explică Daniel Burlan.

Sute de mineri în concediu de aşteptare

Ordonanţa de urgenţă emisă de Ministerul Muncii va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. „În concediul de aşteptare vor pleca în afara celor care doresc plăţi compensatorii circa 160 până la 900 de salariaţi diferenţă, dar o parte dintre ei vor avea condiţii de pensionare la 31 decembrie 2013”, mai menţionează directorul SNLO.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: