Pichetările FNME – pe 13, cu aprobare de la Primărie

Municipalitatea a autorizat în cursul zilei de ieri pichetarea de către Federația Națională Mine Energie a sediului Complexului Energetic Oltenia, prima zi de proteste în stradă a sindicaliștilor urmând să fie mâine, într-o zi de 13. Conform cererii depuse la Primăria Târgu Jiu și avizată favorabil, acțiunea de pichetare va avea loc pe parcursul unei săptămâni, între orele 16.30 – 18.00.

Inițial sindicatele doreau să înceapă de azi pichetarea, dar nu au depus la timp cererea care le permitea desfășurarea legală a acțiunilor de protest și, ca urmare, totul a fost decalat cu o zi.

Sindicatele vor aduce în centrul municipiului Târgu Jiu un număr de 200 de membri, principalele nemulțumiri ale acestora fiind legate de modul în care administrația Complexului Energetic Oltenia respectă prevederile Contractului Colectiv de Muncă. Conform unei decizii luate de liderii sindicali la sfârșitul săptămânii trecute, pichetarea sediului CE Oltenia este făcută pentru a atrage atenția administrației asupra nerespectării prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă  referitoare la primele de vacanță și economiile făcute la fondul de salarii pe 2013.

Sindicatele mai doresc și negocierea actului adițional privitor la armonizarea veniturilor salariale și consultarea administrației cu partenerii sociali în privința reorganizării activității în CE Oltenia. FNME mai cere ca reprezentanții săi să fie invitați la ședințele Directoratului CEO, atunci când se discută probleme ce îi afectează pe salariați, dar și ca administrația să înceteze orice presiune și imixtiune în activitatea sindicatelor, liderii dorind să afle și care sunt intențiile administrației în privința concedierilor pentru anul în curs.

Administrația nu pare să fie prea interesată sau afectată de acțiunile FNME, managerul privat Laurențiu Ciurel declarând zilele trecute că angajații CEO sunt reprezentați în momentul acesta de alți lideri sindicali, nu de cei care sunt dispuși să iasă în stradă și să protesteze pentru a cere drepturile minerilor și energeticienilor. Noua structură sindicală la care făcea referire Ciurel, Sindicatul Mine Energie Oltenia nu a fost însă înregistrat oficial de instanțele de judecată și, ca urmare, nu există, FNME fiind, în schimb, o structură care reunește sindicate și din alte zone miniere ale țării, anul trecut federația respectivă fiind parte semnatară a Contractului Colectiv de Muncă aflat în vigoare în Complexul Energetic Oltenia.

REACŢIE

Unul dintre reprezentanţii Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăuruşe, a declarat presei că acţiunea FNME este doar una de imagine, „ca să arate că fac şi ei ceva”. Căldăruşe susţine că FNME nu mai reprezintă nici 15% din salariaţii CE Oltenia.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: