Pisc: Programul disponibilizărilor nu a fost discutat cu sindicatele

Ion Pisc Scrădeanu, preşedintele Federaţiei Energetica, una dintre cele 4 federaţii care vor negocia noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) al salariaţilor CE Oltenia, este de părere că situaţia proastă în care se află compania se datorează neîncasării facturilor aferente livrărilor de cărbune de la CET-uri şi de la alte unităţi. În ceea ce priveşte programul de disponibilizare a 2000 de salariaţi, Pisc a spus că nu a existat până acum o discuţie între administraţie şi sindicate. 

Reporter: Balanţa la 9 luni a CE Oltenia arată pierderi de 290 milioane lei. Cine credeţi că este de vină pentru situaţia proastă în care se află complexul?

Ion Pisc Scrădeanu: Ultimele discuţii purtate în cadrul Ministerului cu privire la situaţia cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia arată că rezultatele nu sunt extraordinare, dar nu din vina imputabilă salariaţilor şi/ sau a managementului, ci din cauza faptului că o cantitate de cărbune este livrată şi neîncasată. Am spus-o şi o repet, de la unităţi gen Termoficare Craiova, CET Govora, RAAN Drobeta, Timişoara, Oradea, Arad, a ajuns în dificultate complexul în ceea ce priveşte exerciţiul financiar.

Rep.: Administraţia CE Oltenia a transmis Guvernului un plan de concediere a 2000 de persoane. Sindicatele au fost consultate când s-a luat această decizie?

I.P.S.: Dacă este să mă refer strict la planul de disponibilizare, aici este o problemă. Este adevărat că Complexul Energetic Oltenia are un surplus de cărbune şi că, practic, carierele Berbeşti şi Husnicioara, cele care alimentează CET Govora, respectiv Halânga, ar trebui să prindă traseul celor pe care îi alimentează. Adică la CET Govora şi la Husnicioara. Din păcate, se împotmoleşte de fiecare decizia de a fi externalizate aceste cariere şi să fie împreună cu centralele pe care le deservesc. Programul acesta despre care nu a fost nicio discuţie în cadrul unei comisii mixte administraţie-sindicate pentru a fi aduse la cunoştinţă acestora ca fi pus în aplicare. Cert este că de un singur program se ştie, de o disponibilizare eşalonată, în aşa fel încât complexul să fie golit de un număr X de salariaţi.

Rep.: Cum ar putea trece mai uşor salariaţii CE Oltenia incluşi în planul de reorganizare peste aceste concedieri?

I.P.S.:Dacă vorbim de posibilele disponibilizări din 2015 trebuie să vorbim şi de felul cum pleacă salariaţii. Am văzut, am ascultat şi am intrat în miezul problemei vis-a-vis de încadrarea într-o posibilă ordonanţă, hotărâre de Guvern, care să excepteze de la prevederile lui 29 Complexul Energetic Oltenia în aşa fel încât lucrătorii care încetează raportul de muncă cu unitatea să beneficieze de adaosurile de completare la ajutorul de şomaj. Este de complicat pentru că în situaţia CEO sunt multe unităţi începând cu Hunedoara şi terminând cu Galaţi. Este, practic, aproape imposibil. Noi am cerut, şi cerem, abrogarea articolului 10 din ordonanţa 29 în aşa fel încât ordonanţa 36 să fie aplicabilă celor pentru care s-a creat. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi complicat pentru viitorul fie el şi a 500 de oameni din CE Oltenia.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: