Plătesc apa menajeră la preţ de apă potabilă

Un consilier local din Alimpeşti acuză autorităţile locale că, încă de acum trei ani, ia banii cetăţenilor pentru apă potabilă, deşi apa nu întruneşte condiţiile necesare pentru a putea fi consumată. Direcţia de Sănătate Publică Gorj admite parţial că apa nu este de băut, precizând că în perioada 2010-2012 apa „nu  a corespuns prin parametrul indicator clor rezidual liber”. Chiar şi aşa, autorităţile locale din Alimpeşti au primit autorizaţia pentru apă potabilă în această comună.

Leonida Belgher, consilier local din Alimpeşti, spune că localnicii plătesc din 2010 pentru apa furnizată în localitate considerată a fi potabilă. Conform unui aviz al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice preţul “apei potabile” a fost şi majorat, astfel se face că de atunci cetăţenii plătesc 1,10 lei/mc.

Belgher consideră apa ca fiind nepotabilă, în contextul în care în localitate nu există o staţie de clorinare funcţională. „Nu ştiu cum le-a dat autorizaţie de funcţionare Direcţia de Sănătate Publică, în condiţiile în care nu avea staţie de clorinare. Am vorbit cu cei de la ANRSC, care au spus că primăriţa a venit cu o autorizaţie de la DSP şi n-au verificat dacă are sau nu această staţie şi dacă apa e potabilă. Apa nu este bună de băut, mulţi oameni s-au îmbolnăvit, cum poţi face clorinare cu un butoi şi să pui după ochi? Şi-a bătut joc de toată comuna. Sunt oameni cu ganglioni în gât, foarte mulţi oameni au piatră la rinichi. Sub nicio formă nu se putea bea apa asta. Oamenii cară acum apă de la fântâni, nici acelea nu mai sunt sigure deoarece pe acolo trec conductele de la canalizare, care nu sunt bine etanşate”, a declarat Leonida Belgher.

Clorinare cu picătura

La Alimpeşti clorinarea se face astfel. Pe bazinul de apă este amplasat un bidon de plastic găurit, din care picură clorul.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj admit faptul că apa nu corespundea din punct de vedere bacteriologic, dar au considerat că depăşirile au fost mici. „În perioada 2010-212, din analizele efectuate la laboratorul DSP Gorj a rezultat că apa a corespuns parametrilor fizico-chimici, dar nu a corespuns prin parametrul indicator clor rezidual liber, instalaţia de apă nu deţine o treaptă de tratare (dezinfecţie automată cu clor gazos). Din 2012, luna iulie, la probele de apă prelevare s-a constatat neconformitate privind calitatea apei prin parametrii bacteriologici cu depăşiri mici ale normelor de potabilitate prevăzute de legea apei potabile”, se arată într-un răspuns al DSP Gorj, semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Piţian.

AMENDĂ

În 2012, DSP Gorj a aplicat o amendă în valoare de 2000 lei societăţii Util Alimpeşti SRL, pentru neasigurarea calităţii apei potabile corespunzătoare normelor în vigoare, şi a solicitat administraţiei locale să anunţe cetăţenii că apa distribuită nu corespunde cerinţelor de calitate. 

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: