Ponta pune taxe pe români

Politica fiscală a guvernului Ponta este una haotică. Motivul este acela că încercările specialiştilor din Ministerul de Finanţe de a respecta cele convenite cu Fondul Monetar Internaţional se izbesc de dorinţa premierului Ponta de a fi populist în anul electoral care l-ar putea face preşedinte. Ponta, un premier dat de partidul de stânga, dar care în sufletul lui se crede de dreapta, este incoerent ori de câte ori este vorba de măsuri fiscale.

Primii doi ani ai guvernării Ponta au fost marcaţi de lipsa investiţiilor la primării, care abia au avut bani să plătească datoriile din urmă. FMI a impus o politică de plată a datoriilor vechi către firme, multe dintre ele intrate în colaps financiar din cauza primăriilor care nu plăteau lucrările licitate. Primarii au ajuns însă la limita răbdării, pentru că în acest mandat nu au făcut mai nimic din ce au promis, iar până la alegeri mai sunt doar doi ani. Pentru că nu le mai poate da bani de la guvern, Ponta s-a gândit să le dea mână liberă, prin noul Cod Fiscal, să mărească taxele locale cu 50% în fiecare an. Un stil pe care Ponta l-a practicat şi în trecut, dorind să spună primarii sunt cei care pun taxe, nu guvernul. Indiferent cine ar deconta politic, cert este că guvernul a propus creşterea de două ori şi jumătate a taxelor pentru autoturismele cu motor mai mic de 1600 cmc, adică taman pe maşina românului mediu. Mai mult, guvernul propune creşterea masivă a taxelor pe case şi apartamente, altele decât cele de domiciliu. Astfel, impozitul pe un apartament cu trei camere în Târgu Jiu ar ajunge la circa 4.000 de lei pe an, dacă nu locuiţi în acesta, asta pentru că primăria va cere anual 2% din valoarea acestuia.

Populaţia a fost testată cu primire la noile taxe vineri seara, când proiectul a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului de Finanţe. Sâmbătă a fost deja retras, la cererea premierului Ponta, impactul fiind destul de mare, chiar şi într-un week-end de vară.

Măsura anunţată de Ponta vine după ce guvernarea sa a votat scădea cu 5% a CAS-ului plătit de firme. Măsură contestată de preşedintele Băsescu, deoarece fondul de pensii este oricum deficitar. În plus, angajatul nu vede nimic în buzunar, doar angajatorul va simţi o uşoară relaxare fiscală. Deşi după supra-acciza de la combustibil, taxa pe stâlp etc, firmele nici nu vor simţi relaxarea. Una peste alta, Ponta duce o politică fiscală în care ba ia, ba dă, prin care nu reuşeşte decât să bulverseze pe toată lumea.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: