Ponta şi Arafat au bătut ţăruşul viitorului heliport de la Târgu Jiu

Premierul Victor Ponta şi ministrul sănătăţii, Raed Arafat, au ajuns ieri pe insuliţa de pe Jiu, în zona în care urmează să fie construit viitorul heliport al oraşului. Zona „ocupă” o bună parte din terenul pe care, până acum, se desfăşurau sărbători de genul „Zilele Municipiului” sau spectacolele electorale, mai ales ale lui Dan Diaconescu, el fiind singurul candidat care toamna aceasta şi-a chemat susţinătorii acolo pentru a-i distra cu artişti recunoscuţi la nivel naţional şi nu numai.

Heliportul se va face cu bani de la Guvern, cabinetul condus de Victor Ponta alocând deja peste 450.000 de lei pentru ca investiţia să fie dusă la bun sfârşit cât mai repede cu putinţă. Graba este mare pentru că peste câteva zile Oltenia va avea un elicopter SMURD la dispoziţie, iar oraşul poate profita de un astfel de avantaj doar dacă are heliport. Sigur că elicopterul poate ateriza ca şi până acum în diferite locaţii, inclusiv pe câmp, dar în condiţii de întuneric un pacient aflat într-o situaţie critică are destinul oarecum pecetluit. Heliportul nu este departe de centrul oraşului şi, deci, şi de Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, pe care ministrul Arafat a şi vizitat-o ieri într-o mică „pauză”.

Prezent pe insuliţă, Arafat a apreciat locaţia ca fiind foarte bună şi a răspuns aici şi la o întrebare a premierului legată de construirea unei eventuale clădiri în locaţia respectivă, în afara sistemului de balizaj, ministrul precizând că nu este nevoie de aşa ceva.

Recomandări de la Arafat

Ministrul ştie foarte bine despre cum trebuie să arate viitorul heliport de la Târgu Jiu, el având şi câteva sfaturi de care autorităţile locale vor ţine cont cu siguranţă pentru ca elicopterele să aterizeze aici fără probleme. „Zona trebuie protejată, eventual, de jur împrejur, şi trebuie să fiţi foarte atenţi să nu se tragă vreun cablu aerian fără să se ştie de el pentru că un astfel de cablu poate doborî un elicopter. Configuraţia zonei nu se modifică fără să ştie cei de la Aviaţie”, a precizat Arafat către reprezentanţii autorităţilor locale, primarul oraşului, Florin Cârciumaru, şi şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, fiind prezenţi la discuţia respectivă.

Cârciumaru a menţionat, la rândul său, că locaţia a fost aleasă în urma avizelor obţinute de la instituţiile care reglementează zborurile, viitorul heliport fiind situat şi în apropierea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Mai repede la Bucureşti

Heliportul va fi deservit de un elicopter care va opera în zona Olteniei şi care va parcurge distanţa de la Craiova la Târgu Jiu în circa 20 de minute, după care, în alte 70 de minute poate transporta un pacient la orice spital din Bucureşti. Astfel, timpul de transferare a unei persoane grav rănite de la Târgu Jiu la Bucureşti se reduce cu aproape o oră, heliportul permiţând inclusiv aterizarea pe timp de noapte. Ministrul sănătăţii a menţionat că pacienţii grav răniţi vor mai fi transferaţi la Bucureşti, de la Târgu Jiu, doar pentru unul sau doi ani de acum încolo, autorităţile în domeniu intenţionând să modernizeze spitalul de urgenţă de la Craiova pentru a putea prelua şi trata pacienţii din întreaga Oltenie la fel ca şi cele din capitală. Până atunci cineva aflat la putere poate ia în calcul şi decolmatarea albiei Jiului, astfel încât, vara, pe insuliţă să poate exista şi un mic port, nu doar un heliport…

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: