Povestea Mariei Lătăreţu după o sută de ani, la Gorj TV

Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” programează în această seară o ediție specială destinată împlinirii celor 100 de ani de la nașterea Mariei Lătărețu, probabil cea mai mare artistă născută vreodată pe meleagurile Gorjului. Cel care invocă personalitatea artistei la Gorj Tv așa cum a făcut-o până acum în trei cărți și două filme este documentaristul Dorin Brozbă.

Maria Lătărețu s-a născut în Bălceștii Gorjului la 7 noiembrie 1911. Era cel de-al şaisprezecelea copil al Mariei şi al lui Ion Borcan, o familie modestă din zona de nord a Gorjului. Copilăria petrecută în locurile natale i-a confirmat talentul de interpretă de folclor, primul spectator fiind chiar Gilortul pe care l-a făcut nemuritor în multe din cele peste 1300 de cântece care le-a lăsat posterității.

Se va căsători la doar 16 ani cu Mihail Tică Lătărețu din Lelești, moment ce a constituit un prim pas spre cariera care se sfârșea în 27 septembrie 1972 pe o scenă din Botoșani. Primele înregistrări radio le-a făcut în 1937 sub coordonarea etnomuzicologului Constantin Brăiloiu. De atunci au urmat nenumărate succese, cântecele Mariei Lătărețu fiind cunoscute și preluate de foarte multe alte soliste de muzică populară.

Ani de zile a fost  prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru”,  după 1949 Maria Lătăreţu cucerind publicul din toate colţurile ţării, dar şi din numeroase alte state. Profesorul Mihail Pop ne-a lăsat o mărturie fiind surprins în mod plăcut să afle, la o consfătuire pe teme folclorice de la Stockholm, că unul din cântecele gorjencei- „Mă uitai spre răsărit”- era considerat  unul dintre cele mai frumoase cântece ale lumii.

Cu singurul regret că în viața personală nu a avut parte decât de un copil din cei șase pe care i-a născut, Maria Lătărețu se va stinge pe scenă în septembrie 1972 la Românești-Botoșani. Le cântase spectatorilor: „Vă las cântecele mele/ Lume, dragă lume/ Să vă petreceţi cu ele/ Lume, draga mea…”. Povestea şi multe imagini cu Maria Lătăreţu luni seara la GORJ TV.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: