Prima de vacanţă în varianta directorului Ciurel

Minerii şi energeticienii nu vor primi 3.000 de lei primă de vacanţă, nici 1.500 de lei, ci 1.000 de lei în primă fază. Declaraţia a fost făcută de directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Informaţia contrazice spusele liderului Sindicatului Mine Energie Oltenia, Ion Ruşeţ, care declara vinerea trecută că s-a ajuns la o înţelegere şi că prima tranşă va fi de 1.500 de lei, iar apoi restul. În ambele cazuri, este vorba de încălcarea contractului colectiv de muncă.

Sindicatul Mine Energie Oltenia a început cu dreptul în convingerea salariaţilor de a adera la această organizaţie, dar cu stângul în apărarea drepturilor lor. Judecând după declaraţiile de la acest moment, Ion Ruşeţ şi Laurenţiu Ciurel s-au înţeles asupra faptului că prima de vacanţă se acordă în tranşe, contrar prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.

Pârvulescu: Ruşeţ nu mai recunoaşte CCM-ul

O hotărâre de Directorat din 23 ianuarie suspenda plata primei de vacanţă pentru şase luni. „S-a modificat hotărârea de Directorat în sensul că până la 1 iulie salariaţii pot primi de jumătate din prima de vacanţă cu condiţia să efectueze 10 zile de concediu de odihnă“, declara Ion Ruşeţ la un post de radio. Laurenţiu Ciurel are altă sumă în minte. „Prima de vacanţă... În CCM spune că se acordă în momentul efectuării concediului. Există atracţia asta şi foarte mulţi practică lucrul acesta, să-şi ia la începutul anului câteva zile de concediu pentru că li se dă şi prima de vacanţă. Ca să se vadă cu banii, încă de la începutul anului, încasaţi. Este o presiune extraordinar de mare pentru CEO pentru că vă daţi seama că prima e în medie 3000 de lei. În prima parte a lunii ianuarie nici nu am aprobat concedii. Am avut discuţii cu sindicatele şi am făcut o înţelegere în sensul că o să dăm doar 1.000 de lei la început, urmând ca grosul banilor să-l dăm eşalonat în funcţie de cuantumul concediului acordat în timpul anului“, a explicat Ciurel la TV Sud.

În replică, liderul de sindicatDan Pârvulescu spune că problemele financiare cauzate de numărul mare de prime de vacanţă pot fi soluţionate printr-o programare corectă a concediilor. Acesta mai spune că Ion Ruşeţ a arătat că nu recunoaşte contractul de muncă al salariaţilor din companie. „Încă există în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, care este foarte clar şi în care se spune că prima de vacanţă se dă cu cinci zile înainte de a intra în concediu. Administraţia are dreptul, prin contract, să programeze salariaţii în concediu, nu toţi în ianuarie sau februarie. Cât despre domnul Ruseţ, se vede din start că dânsul nu mai recunoaşte CCM şi chiar dacă salariaţii au dreptul la prima integrală, dânsul spune nu, doar la 1.500 sau 1.000“, a declarat liderul de sindicat Dan Pârvulescu.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: