Prima sancţiune în cazul bebeluşului mort la spital

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a reacţionat ieri în cazul nou-născutului care şi-a pierdut viaţa la naştere în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Managerul privat Cristian Vlădoianu, revenit la muncă după zilele libere din week-end, a dispus deja prima sancţiune în cazul medicului pe care părinţii îl fac responsabil de moartea copilului lor, un copil pe care îl aşteptau de nu mai puţin de opt ani.

Dr. Viorică Tabacu a fost scos din gărzi şi va sta „pe tuşă” pe o perioadă nelimitată, cel mai probabil până când anchetele aflate acum în curs vor avea o concluzie finală în privinţa posibilei sale vinovăţii.

Medicul respectiv a fost acuzat de părinţii copilului de la bun început de faptul că nu s-a implicat în supravegherea mamei gravide, iar acest lucru a fost acum confirmat şi de raportul medicilor legişti. Aceştia au constatat la necropsie că fătul a fost în viaţă până în clipa în care i-a venit sorocul pentru a ieşi din pântecele mamei şi a deveni o fiinţă vie. Din nefericire, cordonul ombilical era înfăşurat de două ori în jurul gâtului şi salvarea sa nu a mai fost posibilă. Bebeluşul putea fi în viaţă dacă echipa medicală s-ar fi deranjat să facă un simplu ecograf pentru a vedea care e starea fătului.

Familia care l-a pierdut însă pe acest copil spune, cu lacrimi în ochi, că nimeni nu s-a deranjat timp de aproape o zi să o vadă pe gravidă, de abia când era foarte târziu mama fiind băgată în seamă. „Acest doctor cu indolenţa şi nepăsarea lui mi-a omorât copilul pe care îl aşteptam de opt ani. Acum în loc să mă pregătesc să-l iau acasă o să-l ridic de la morgă şi o să trebuiască să-l îngrop şi fără slujbă şi asta doar pentru că un doctor nu a fost în stare să facă la timp o ecografie. Ar fi văzut cordonul în jurul gâtului şi cred că putea face ceva. Ei nu au băgat-o în seamă pe soţia mea nicio clipă, iar pe noi ne-au ţinut pe hol şi ne-au tratat cu indiferenţă maximă. Nu ne-au spus nimic, ne-au lăsat acolo să aşteptăm în zadar şi nici după ce a murit fetiţa nu ne-au comunicat nimic”, spunea ieri, revoltat, Cătălin Mogoş, tatăl îndoliat.

Bărbatul şi alţi membri ai familiei au primit ieri, în sfârşit, consolare şi condoleanţe de la managerul privat Cristian Vlădoianu. Acesta a stat de vorbă cu membrii familiei şi a încercat să le explice că nu va lăsa lucrurile aşa cum păreau să fie duminică, adică fără nici un vinovat, oamenii supăraţi de cele întâmplate spunând că nu-şi doresc decât ca alte gravide să nu treacă prin necazurile de care au avut ei parte din cauza indiferenţei unor cadre medicale. Membrii familiei au fost asiguraţi de faptul că actuala conducere a spitalului încearcă să afle şi dacă medicul Tabacu a mai avut în trecut astfel de probleme şi cum au fost ele sancţionate. Managerul privat a menţionat şi că a cerut o anchetă a Colegiului Medicilor Gorj în acest caz, pentru a se stabili culpa medicală a personalului implicat în acest deces. Concluziile celor de la Colegiul Medicilor sunt necesare şi în ancheta pe care o fac poliţiştii gorjeni, aceste concluzii putând fi formulate însă şi după luni sau chiar ani de zile de la producerea faptelor.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: