Primar: Avem şcoli, dar nu avem elevi şi profesori

Şcolile din comuna Schela nu mai au elevi. Autorităţile locale se declară extrem de îngrijorate de situaţie, mai ales din cauza faptului că tot mai mult tineret migrează spre ţările din vestul Europei în căutarea unui trai mai bun. Aristide Şerbănescu, primarul din Schela, a spus că în anul şcolar 2015-2016, pe raza localităţii, mai sunt doar 150 de elevi.

Reporter: Cum s-a pregătit Primăria Schela pentru începerea anului şcolar?

Aristide Şerbănescu: Şcolile sunt pregătite, problema este că nu mai sunt elevi. Mai am doar trei şcoli, una pe fiecare sat, o am pe aia din Sâmbotin, pe care am făcut-o cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în satul Schela şi în Gornicel. Toate au fost renovate, toate au centrală, au apă, încălzire, dar nu avem elevi. Mai avem 150 de elevi de la grupa 0 până la clasa a VIII-a. Motivele sunt multe, tineretul, 80% au plecat afară şi şi-au luat copiii cu ei.

Reporter: Preferă părinţii să îi ducă pe copii la şcoli din alte localităţi?

A.S.: Da, pentru că şi calitatea profesorilor a scăzut. Dacă tu, ca profesor, nu iei notă de trecere, ce poţi să-i înveţi pe alţii. Mulţi îşi aduc copiii în oraş, fiind distanţă mică, 10 kilometri de la Sâmbotin la Târgu Jiu, şi-au dus copiii în oraş. Avem şcoli moderne, dar nu avem elevi şi cadre didactice pregătite. Sunt nemulţumit de pregătirea profesorilor şi asta nu se întâmplă numai la mine, se întâmplă la nivel de ţară. Dacă termini la Herculane nu văd cum ai putea să le predai ceva elevilor.

Rep.: Vă aşteptaţi la îmbunătăţirea situaţiei pe viitor?

A.S.: E greu. Mi se pare aproape imposibil ca un profesor care a luat sub cinci la examenul de titularizare să primească ore într-o unitate şcolară. Şi totuşi, asta e situaţia în ziua de azi.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: