Primarii, decişi să schimbe partidul cu sau fără adeziune

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Primarii gorjeni care şi-au manifestat deja intenţia de a trece la alte partide nu cred că îşi vor pierde mandatele. Cu toate acestea spun că în anul 2016 vor candida pe listele PSD sau PLR, chiar dacă acum nu vor putea face adeziune. Camera decizională este Senatul, astfel că situaţia rămâne incertă cu privire la această reglementare. Şi DNA a deschis un dosar penal cu privire la iniţierea ordonanţei, iar Avocatul Poporului ia în calcul un atac la Curtea Constituţională.

OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de ieri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.  Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.

Vestea nu a fost una plăcută pentru primarii gorjeni care şi-au manifestat intenţia de a trece la alte partide. Primarul de la Bîlteni spune că nu se va mai întoarce la PNL indiferent de riscuri, în momentul de faţă acesta fiind alături de susţinătorii Partidului Liberal Reformator. „Când am făcut acest pas mi-am asumat toate riscurile, dar sunt convins că nu îmi voi pierde mandatul. În nici un caz nu mă voi întoarce la PNL”, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul de la Bîlteni.

Edilul local de la Aninoasa spune că în anul 2016 va candida pe listele PSD, indiferent dacă va face sau nu, acum, adeziune la PSD. „Nu cred că se va ajunge până acolo încât primarii să-şi piardă mandatele. Este un lucru democratic să te muţi dintr-un partid în altul în condiţiile în care nu te mai regăseşti într-o echipă. Dacă va fi să-mi pierd mandatul, în anul 2016 voi candida pe listele PSD şi tot voi ieşi primar, la comune se alege omul nu partidul”, a declarat Ilie Pietroi, primarul de la Aninoasa.

De aceeaşi părere este şi Ion Bârcă, primarul comunei Turburea. „La munca pe care o prestez la Turburea, de dimineaţa şi până seara, voi candida şi în 2016 din partea partidului în care mă voi afla la vremea respectivă. La noi, se alege omul nu partidul. Nu mi se pare normal să ţii cu forţa un om într-un partid în condiţiile în care este alături sufleteşte de un alt partid. La alegerile prezidenţiale, eu voi face campanie pentru PSD, cu adeziune sau fără adeziune. Nu mi se pare corect ca un deputat sau senator să aibă dreptul de a se învârti în stânga sau în dreapta, iar un primar nu, în condiţiile în care primarii i-au ajutat să ajungă parlamentari”, a precizat primarul Bârcă.

SPRIJIN

Liderii social-democraţilor promit că îi vor sprijini la alegerile din anul 2016 pe aleşii locali care şi-au manifestat intenţia de veni în PSD. „Aşteptăm să vedem care va fi forma finală a legii, ce se va întâmpla cu ea dacă va merge în Parlament. La ora actuală nu ştim care va fi continuarea acestei decizii delicate luate de Camera Deputaţilor. Cu siguranţă, la alegerile din anul 2016, primarii vor fi sprijiniţi de PSD, acum însă nu ştim care va fi situaţia lor”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele PSD Târgu Jiu.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: