Primăriile fără datorii nu au crescut taxele. Vezi care sunt!

Majoritatea primarilor din judeţul Gorj a aprobat deja majorarea taxelor şi a impozitelor cu 16%. Cu toate acestea, există şi câteva localităţi în care oamenii nu vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru achitarea datoriilor către bugetul local. Este vorba despre primăriile care nu au datorii către prestatorii de servicii, iar edilii locali nu vor să mai impună cetăţenilor biruri noi. Printre norocoşi se numără gorjenii din Turceni, Prigoria şi Rovinari.

Primăriile cu datorii au majorat taxele şi impozitele locale cu 16%, după ce premierul Victor Ponta le-a atras atenţia edililor locali că este singura sursă de venituri, pentru că nu vor vedea bani de la guvern. Cu toate acestea, în judeţul Gorj, există şi primari care au refuzat să impună noi biruri cetăţenilor. Ba mai mult, i-au scutit de la plata impozitelor şi a taxelor locale pe cei cu venituri mici. O astfel de situaţie se întâlneşte la Turceni, unde cetăţenii sunt aşteptaţi la primărie ca să-şi depună documentele justificative pentru a beneficia de această facilitate. „La Turceni, taxele şi impozitele vor rămâne la nivelul anului 2012. Le-am majorat la sfârşitul lunii decembrie, iar apoi am revenit cu o altă hotărâre de Consiliul Local. Guvernul nu ne poate obliga să majorăm impozitele pentru că nu avem datorii care să depăşească perioada contractuală. În plus, am decis ca toate familiile care au sub 350 de lei/membru de familie să fie scutite de plata impozitului pe clădire şi teren. Până în momentul de faţă, am înregistrat peste 200 de cereri, însă îi aşteptăm în continuare pe oameni să vină cu documentele justificative. Vor fi scutite de la plata impozitelor şi persoanele cu handicap, precum şi cele aproximativ 30 de familii care au gospodăriile în apropierea gropii cu cenuşă, unde din cauza presiunii oamenii au apă în curte, dar au igrasie în case”, a declarat Dumitru Gîlceavă, primarul de la Turceni.

Nici la Prigoria nu vor fi majorate taxele şi impozitele pentru anul 2013, însă nici nu vor acordate facilităţi pentru familiile defavorizate. „Nu vom majora taxele şi impozitele pentru anul 2013 întrucât nu avem datorii la prestatorii de servicii. Anul trecut am avut câteva familii scutite de la plata impozitelor, însă cred că anul acesta nu vom mai putea acorda această facilitate”, spune Emil Răgman, primarul comunei Prigoria.

La Rovinari, consilierii au decis să se păstreze taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut. „Nu am aprobat încă Hotărârea de Consiliu Local privind neindexarea taxelor şi a impozitelor, însă comisiile au hotărât să nu se majoreze impozitele, chiar dacă primăria are ceva arierate”, a declarat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.

INVESTIŢII

Chiar dacă nu are datorii, Primăria Logreşti va majora taxele şi impozitele locale cu 16% pentru a putea face investiţii. „Nu am avut datorii mari la sfârşitul anului 2012. Avem de plătit doar aproximativ 200 de milioane de lei vechi, valorile facturilor de la colectarea gunoiului. Am mărit taxele pentru prima dată de când sunt primar pentru că avem nevoie de bani pentru a asigura o cofinanţare de circa 20 de miliarde de lei vechi pentru a realiza reţeaua de apă şi canalizare. Sper că oamenii vor înţelege acest lucru întrucât am luat această măsură pentru binele comunităţii”, a declarat Ion Băluţă, primarul comunei Logreşti. 

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: