Proceduri simplificate pentru depunerea situaţiilor financiare

Societăţile comerciale gorjene vor depune situaţiile financiare, de-acum înainte, doar la Registrul Comerţului. Până anul trecut, firmele erau obligate să depună bilanţul anual atât la administraţiile fiscale, cât şi la Registrul Comerţului, ceea ce însemna practic o pierdere de timp. Chiar dacă şi aşa, agenţii economici vor fi nevoiţi să aducă la administraţiile fiscale un nou tip de raportare financiară asupra căruia nu se cunoaşte încă mare lucru. Conţinutul acestuia nu a fost făcut public până în prezent de către autorităţi.

Gheorghe Paraschivu, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, spune că Registrul Comerţului va trimite ulterior documentele în format electronic şi către Finanţe: “Este mult mai simplu pentru societăţi, iar printr-un protocol pe care-l vom încheia cu cei de la ORC,  informaţiile vor ajunge şi-n baza noastră de date”. Firmele trebuie să depune situaţiile financiare anuale în termen de 150 zile de la încheierea anului fiscal, respectiv de la 31 decembrie. La administraţiile fiscale îşi vor depune bilanţurile anuale de-acum înainte doar organizaţiile non-guvernamentale şi societăţile cooperative meşteşugăreşti.

Sancţiuni drastice pentru nedepunerea bilanţurilor la timp

Potrivit legii, cei care nu-şi depun bilanţurile la timp în cel mult 6 luni  de la expirarea termenelor legale se pot alege chiar cu dizolvarea societăţilor comerciale. Această măsură poate fi cerută de Registrul Comerţului, iar împotriva hotărârii de dizolvare, se poate face recurs în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii. La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare. De asemenea, Legea societăţilor comerciale prevede că “dacă in termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare (...)". În situaţia în care judecătorul delegat nu a fost sesizat cu privire la numirea unui lichidator, societăţile comerciale vor fi radiate din oficiu din registrul comertului. Pe lângă dizolvarea societăţilor comerciale, sancţiunile prevăzute pentru nedepunerea situaţiilor financiare în termenul legal includ şi amendă contraventională cuprinsă între 2000 şi 30.000 de lei. Paraschivu mai precizează că anul trecut, aproximativ 1700 operatori economici nu s-au prezentat să-şi depună situaţiile financiare Este vorba de agenţii inactivi care nu şi-au depus, de altfel, nici celelalte declaraţii, chiar dacă sunt obligaţi să facă acest lucru.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: