Profesorii pot să-şi ia gândul de la voucherele de vacanţă

Guvernanţii au aprobat normele după care bugetarii ar urma să beneficieze de vouchere de vacanţă numai că este aproape imposibil ca salariaţii din sistemul de stat să primească aceste drepturi anul acesta. Sindicaliştii din învăţământ, cel puţin, sunt convinşi că profesorii nu vor primi vouchere anul acesta şi există riscuri mari să nu le primească nici în 2016.

Cadrele didactice din Gorj pot să-şi ia gândul de la voucherele de vacanţă promise de guvernanţi, sindicaliştii declarând ieri că acestea nu se vor acorda în niciun caz anul acesta pentru că nu sunt prevăzute fonduri. „Nu se dau pentru că nu sunt bani. În metodologie se spune clar că voucherele de vacanţă se dau în condiţiile în care sunt bani prevăzuţi în buget ori nu aveau cum să prevadă bani în buget atâta timp cât metodologia nu era aprobată. Cel mai probabil rămâne valabil pentru anul următor. Nu, în acest an în niciun caz nu sunt bani prevăzuţi  în bugetul învăţământului sau a Consiliilor Locale ca să poată să dea acest voucher de vacanţă”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Drepturi amânate din lipsă de bani

Sindicaliştii spun că nici nu vor face presiuni pentru că le-ar face în van, mai ales că profesorii au mult mai multe drepturi pe hârtie de care ar avea nevoie. „Întotdeauna când soliciţi ceva trebuie să soliciţi conform legii. Nu poţi să soliciţi ceva ce nu este în lege. Sperăm că această lege să se aplice de la anul, să sperăm că vor fi prinşi în buget bani pentru aceste vouchere pentru că mai sunt dispoziţii sau legi în vigoare care prevăd anumite drepturi pentru profesori, dar prin ordonanţa de aplicare a legii bugetului în anul respectiv sunt anulate aceste drepturi”, a spus Constantin Huică.

Potrivit sindicaliştilor, profesorii ar trebui să beneficieze de cinci salarii în cazul în care un profesor iese la pensie şi alte cinci salarii în cazul decesului unui cadru didactic. Aceste drepturi sunt există însă doar scriptic căci faptic nu există fonduri pentru ele.  „Dacă vom face demersuri, vom face demersuri să prindă bani pentru aceste drepturi în buget pentru anul viitor”, a adăugat Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.  

Vizualizări: 283

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: