Proteste la Minprest pentru păstrarea locurilor de muncă

Proteste ieri la Minprest! Zeci de salariaţi care prestau servicii în zona Carierei Seciurile au blocat un drum de acces, după ce au aflat că vor fi mutaţi cu serviciul în altă localitate, fără să li se asigure transportul. Cum naveta ar fi mai scumpă decât salariul mic de la Minprest, mutarea nu ar fi fost o opţiune de luat în calcul pentru salariaţi. Spre sfârşitul zilei de ieri, surse din Divizia Minieră şi din Minprest au confirmat să protestatarilor li s-au prelungit contractele de muncă până la sfârşitul anului.

Minprest are 54 de angajați în zona carierei Seciurile, dar la începutul acestei săptămâni li s-a adus la cunoștință că numai 18 dintre ei își pot păstra locul de muncă. Lista cu cei care vor rămâne la serviciu este făcută, iar nemulțumirea salariaților este că au fost păstrate foarte multe persoane din alte localități, iar din comuna Roșia de Amaradia numai 4 salariați.

Toți cei care riscă să-și piardă locul de muncă au avut terenurile afectate de activitatea minieră. „În primul rând, din cei 18 care vor rămâne, numai 4 sunt din Roșia de Amaradia, iar restul din alte localități. Ca să vă dați seama ce au putut să facă, diferența de oameni până la 54 sunt toți din comuna Roșia de Amaradia, toți au terenurile afectate de carieră şi sunt puși pe liber sau la dispoziția Minprest. Am discutat  cu cei de la Minprest și mi s-a spus că mai există o posibilitate să ofere câteva locuri de muncă la Rovinari, dar fără transport. Asta  ar însemna că niciunul nu ar putea accepta o asemenea variantă, pentru că salariile sunt de 4 milioane și nu le ajung banii nici pentru transport”, a precizat Liviu Cotojman, primarul comuna Roșia de Amaradia.

Au blocat activitatea în carieră

Nemulțumiți că își vor pierde locul de muncă, angajații Minprest și familiile acestora au blocat activitatea din zona Carierei Seciurile. Cei din carieră au solicitat ajutorul poliției. „Au apelat la mine, eu am luat legătura cu cei de la CEO, mi s-a promis că se va căuta o soluție pentru a rezolva această situație. Eu am făcut apel la calm și înțelegere la salariați până aflăm un răspuns final. Problema e că unii oameni nu au înțeles, mai ales membrii familiilor afectate au mers în carieră și au blocat activitatea, până când cei de la complex vor găsi soluții. Cei de la carieră au apelat la ajutorul poliției. Înțeleg că vor fi niște discuții și sperăm să se rezolve ceva, dacă nu oamenii sunt deciși să protesteze în continuare”, a spus primarul Cotojman.

Alin Văcaru: Nu pleacă acasă, vor fi mutaţi

Alin Văcaru, directorul adjunct de la Minprest, a ținut să precizeze că deocamdată nu se știe câte persoane își vor continua activitatea, însă nimeni nu va rămâne fără loc de muncă, ci există posibilitatea să fie mutați la Jilț, asta dacă salariații sunt dispuși să facă sacrificii. „Noi nu am luat încă nicio decizie. Noi încă încercăm să găsim soluția cea mai bună pentru angajați. Aș fi preferat să vină înainte să discute cu noi și apoi să recurgă la această formă de protest. Ei trebuie să înțeleagă faptul că au fost angajați pe o perioadă determinată, adică atât cât am avut nevoie de ei. Acum că s-a restrâns activitatea la Seciurile, de o parte din angajați nu va mai fi nevoie și încercăm să-i mutăm unde avem deficit de personal. Nu am primit nicio adresă oficială de la Seciurile. Cred că este vorba de 40 de persoane, dar nu vor fi dați afară. Trebuie să înțeleagă că trebuie să facă sacrificii, și noi facem sacrificii. Avem angajați care fac naveta din Târgu-Jiu la Turceni sau din Cărbunești la Turceni. Avem un deficit de personal la Jilț, unde nu am dat nici concedii. Există posibilitatea ca apoi să-i ducem înapoi la Roșia”.

Surse din Minprest susţin că în urma protestului, salariaţilor li s-au prelungit contractele de muncă până la 31 decembrie.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: