PSD – patru din şapte! Ce aleşi au PNL, ALDE şi PMP?

Voturile gorjenilor au fost numărate, dar politicienii au în continuare emoţii. La 24 de ore de la închiderea urnelor nu era clar care vor fi cei cinci deputaţi şi doi senatori care vor reprezenta Gorjul în parlament. Doar trei parlamentari au obţinut mandate întregi, fiind vorba de senatorul Florin Cârciumaru şi deputaţii Victor Ponta şi Mihai Weber, toţi de la PSD. Ceilalţi candidaţi cu şanse trec prin emoţiile redistribuirii, algoritmul fiind unul complicat, în care contează şi cum se plasează candidaţii unui partid în raport cu colegii lor din alte judeţe. S-ar părea că liberalul Dan Vîlceanu şi pesedistul Alin Văcaru vor prinde locuri de deputaţi la redistribuire, al cincilea mandat fiind disputat de ALDE şi PMP. Oricare dintre cei patru poate fi victima „algoritmului”. Liberalii se pare că nu obţin nici mandatul de senator, deşi sunt pe locul al doilea, voturile lor mergând în alt judeţ, în timp de Iriza de la ALDE are şanse să devină senator cu nici 8% din voturile gorjenilor. La fel de bine poate câştiga senatul Ion Săvoiu (PMP) de pe locul patru.

PSD a obţinut un rezultat istoric la alegerile parlamentare de duminică, în timp ce PNL a obţinut un rezultat umilitor. Potrivit datelor oficiale prezentate de BEJ, PSD Gorj a obţinut la Senat 51,44%, PNL 15,7%, ALDE 7,66%, PMP 6,05 procente.
La deputaţi PSD are 54,09%, PNL 16,92%, ALDE 6,47% şi PMP 6,44%. Dacă pesediştii sunt în extaz, liderii celorlalte formaţiuni politice îşi fac calcule în speranţa că vor prinde câte un mandat de parlamentar. Cei mai dezamăgiţi sunt liberalii, unde de la centru se transmit mesaje privind demisia liderilor.

Călinoiu, lăsat baltă de PSD
Gorjul rămâne în continuare un judeţ roşu. PSD a câştigat detaşat alegerile, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean. Partidul a lăsat deoparte tensiunile interne, iar primarii au uitat complet că au promis sprijin independenţilor Ion Călinoiu şi Ion Ciocea. Candidatul independent, Ion Călinoiu a obţinut un procent de 2,85%, totalizând 3457 de voturi valabil exprimate, având însă nevoie de şapte ori pe atât pentru a deveni deputat.
Rezultatele votului de duminică au reprezentat o surpriză chiar şi pentru PSD, care la Gorj spera la 40-45%. Florin Cârciumaru va merge în Parlament, acesta câştigându-şi mandatul de senator fără nici un fel de emoţii. Cârciumaru recomandă adversarilor politici să ia exemplul PSD, care la aceste alegeri a avut cea mai unită echipă cu care a lucrat vreodată de când el conduce partidul. „Singur, ca organizaţie, PSD nu a mai obţinut un rezultat de peste 50%, este un rezultat istoric. Am făcut multe campanii, dar o echipă unită ca acum n-am întâlnit şi nu ştiu ce aprecieri să le mai aduc pentru că într-adevăr au fost minunaţi, iar rezultatul s-a văzut şi se vede. Sunt foarte mulţumit! Încă o dată am demonstrat că PSD este constituit din oameni serioşi”, a declarat Cârciumaru.
Acesta a transmis câteva mesaje şi pentru adversarii săi. „Le recomand adversarilor politici să ia exemplul PSD Gorj pentru că eu, de când sunt în fruntea organizaţiei, am câştigat toate competiţiile, dar mi-am văzut de activitatea mea şi nu am făcut ceea ce au făcut ei, când toţi contracandidaţi au atacat un om. Pentru cei care m-au criticat fără suport, fără să cont de ceea ce am făcut, doar că suntem în campanie, eu nu pot decât să le spun că este un Dumnezeu pentru fiecare dintre noi şi că Dumnezeu îi va vedea”, a spus Cârciumaru.

Şocaţi de succesul PSD
Liberalii au fost supuşi unui şoc electoral, obţinând doar circa 15-16% din voturi. Dan Vâlceanu va obţine totuşi mandatul de deputat, însă Tudor Barbu va deveni istorie pentru Gorj. „N-am ce să comentez, PSD a câştigat aceste alegeri şi le-a câştigat la o manieră consistentă, rămâne să facă Guvernul şi să guverneze pentru următorii patru ani pentru că au venit cu propuneri şi măsuri pe care le aşteptau românii, să vedem câte se vor şi îndeplini. Mă aşteptam să aibă cele mai multe mandate, dar nu într-o aşa manieră, dar asta e, mergem înainte. Sunt dezamăgit, este un rezultat neaşteptat”, a spus Vâlceanu.
Nici candidaţii ALDE nu sunt mulţumiţi de rezultatul obţinut. Scarlat Iriza, candidat ALDE la Senat, spune că miza pe voturile minerilor şi energeticienilor, date fiind demersurile făcute de el şi de Dian Popescu pentru aprobarea Legii Energiei. „La Gorj, ALDE a luat un rezultat bunicel, dar nu la aşteptările pe care le-am avut, ţinând cont de legea crucială pe care am făcut-o împreună cu colegul meu, Dian Popescu. Mă aşteptam ca minerii şi energeticienii să ne aducă mai multe voturi, dar nu a fost aşa. Asta-i viaţa. În momentul de faţă, sunt patru variante pentru ALDE Gorj: să iau şi eu şi Dian Popescu câte un mandat, să nu luăm niciunul, să iau numai eu sau să ia numai el”, a declarat Scarlat Iriza.
SPERANŢE
Scarlat Iriza trage speranţe să iasă senator. „Am făcut un calcul, la nivel de ţară, ALDE a luat un onorabil loc şase, ţinând cont că ALDE va lua în jur de 9 senatori, normal ar fi ca unul să-mi revină mie, acum trebuie să aşteptăm să vedem cum se joacă la ruletă, după numărarea finală a voturilor. Aceeaşi situaţie este şi în cazul lui Dian Popescu, dar important este că ajungem la guvernare şi nu muncim degeaba”, spune Iriza. Potrivit presei centrale, PSD poate forma singur majoritate, având chiar cu 4 mandate mai mult decât ar avea nevoie.

Vizualizări: 9,736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: