PSD şi PNL au încercat, pe rând, să privatizeze complexurile energetice

Este aproape un miracol că producătorii de energie din Gorj mai sunt în proprietate de stat, după cât au încercat unii politicieni să le privatizeze. Primul a fost Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor în guvernul Adrian Năstase. Proiectul acestuia a fost continuat de liberalii lui Tăriceanu, dar blocajul pus de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării s-a dovedit mai puternic.

Timp de aproape un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2004, Dan Ioan Popescu a vorbit despre intenţia lui de a constitui în vederea privatizării complexurile energetice din Oltenia. Se lăuda deja cu opt-zece oferte de cumpărare, dar PSD şi Adrian Năstase au pierdut alegerile, înainte de a putea finaliza şi acest jaf.

Câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu a adus la guvernare Alianţa D.A, formată din PD şi PNL. Alianţa negociase cu minerii lui Marin Condescu susţinerea în turul al doilea al alegerilor, cu condiţia formării unor companii energetice puternice în România, de tip termo-hidro. Propunerea a fost prinsă în programul de guvernare. Neşansa a fost numirea unuia dintre băieţii deştepţi la cârma Ministerului Economiei, şi anume a lui Codruţ Şereş, copilul de suflet al lui Dan Voiculescu, principala căpuşă din energie. Şereş a încercat în perioada în care a fost ministru să finalizeze privatizarea complexurilor energetice, dar nu a reuşit, şi pentru că prin Ministerul Economiei s-au perindat secretarii de stat Ionel Manţog şi Cosmin Popescu, care au reuşit mai direct, mai prin tertipuri, să întârzie ajungerea hotărârilor de privatizare pe masa guvernului. Într-un final, democraţii au fost scoşi de la guvernare şi imediat liberalii, susţinuţi din umbră de PSD, au adoptat celebra ordonanţă 101 prin care au trecut complexurile la AVAS, în vederea privatizării. Oameni de afaceri precum Patriciu şi Tender erau pregătiţi să cumpere.

În acel moment, cel care a blocat privatizarea a fost Traian Băsescu. Preşedintele ţării, împreună cu CSAT, au decis blocarea privatizării în domeniile strategice până la evaluarea impactului pe care l-au avut privatizări precum Petrom pentru economia românească. Impact pe care l-am aflat parţial cu toţii: salariile au scăzut, personalul a fost drastic diminuat, sprijinul oferit de companie comunităţilor locale (primăriilor) nu mai există, cumpărătorul OMV şi-a multiplicat atât capitatul social, cât şi profitul, investiţiile de mediu au fost lăsate în seama statului român şi multe, multe altele.

Acum, prin constituirea companiilor Electra şi Energetica în formula adoptată de guvern, România are pentru prima dată şansa de a deveni un jucător important pe piaţa de energie, un jucător de care să nu profite doar băieţii deştepţi.

Liderul sindical al minerilor, Marin Condescu, s-a arătat ieri dezamăgit de faptul că încă o dată politicienii nu înţeleg să lase certurile deoparte atunci când este vorba de lucruri importante. „Sunt surprins de poziţia unor membri PSD, de la Bucureşti şi nu numai, de a se declara împotriva noilor companii, în condiţiile în care miniştri ai acestui partid semnaseră proiectul de ordonanţă înainte de ieşirea de la guvernare. Acum două săptămâni erau de acord, iar acum nu mai sunt”, a spus Marin Condescu. Împotriva înfiinţării companiei Electra s-au declarat public pesediştii Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj şi mai noua achiziţie a acestui partid, Laurenţiu Ciurel. Acesta din urmă a avut argumente de genul „Electra e nume de vedetă porno”, iar Călinoiu nu înţelege de ce atâta grabă, când este el ocupat cu campania electorală.

Marin Condescu a explicat însă că în decembrie, la Copenhaga, va avea loc o reuniune de la care se aşteaptă adoptarea unor normative de mediu mult mai drastice, ceea ce presupune investiţii pe care noua companie le poate face.

Marin Condescu spune că pentru Gorj noua companie este un lucru extrem de pozitiv: „Important este că tot ceea ce înseamnă activitate minieră va avea sediu la Târgu Jiu. Sperăm că pe viitor vom convinge ca şi partea de energie să aibă sediul din Gorj”.

Liderul sindical spune că evoluţia viitoare a companiilor energetice, funcţionarea lor depinde foarte mult de rezultatul alegerilor prezidenţiale. „Contează cine va veni în fruntea ţării, sperăm să fie un om responsabil. Viitorul va demonstra că această strategie este cea care trebuia să fie aplicată, bine era să se întâmple acum câţiva ani, important este că acum domnul ministru Videanu a înţeles importanţa acestei decizii”.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: