Rânca, locul unde se pune la cale viitorul mineritului din Oltenia

Staţiunea în care sindicatele lui Marin Condescu şi-au ridicat în vremurile bune un hotel găzduieşte mâine o întâlnire extrem de importantă pentru viitorul sectorului minier şi energeti din Oltenia. Doi miniştrii din cabinetul Boc sunt aşteptaţi în vârful muntelui, dar prezenţa lor este la fel de incertă ca şi strategia pe care sindicatele o tot cer în domeniul energetic.

Miniştrii Adriean Videanu şi Radu Berceanu sunt aşteptaţi chiar din  această săptămână la Rânca, pentru a participa la simpozionul despre problemele din minerit. Puţini sunt cei care cred că demnitarii PDL vor ajunge măcar la discuţiile de mâine, date fiind negocierile purtate în aceste zile la Bucureşti cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional. Interesant este că pe lista celor invitaţi nu se regăseşte şi numele ministrului Victor Ponta, deputat PSD de Târgu Jiu susţinut parţial la alegerile de astă-toamnă de sindicatele lui Condescu, social-democratul având ocazia acum să spună că de fapt el nu va participa la simpozionul de la Rânca. Şi, ca Ponta mai sunt şi alţi politicieni care „nu participă”, dar care, de fapt, nu au fost invitaţi din diferite raţiuni, neexplicate de organizatorii care oricum vor avea mulţi oaspeţi de primit.

Simpozionul este organizat de sindicatele conduse de Marin Condescu, de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, de Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni, de regia autonomă de activităţi nucleare de la Drobeta Turnu Severin şi de CET Govora. Şefii acestor societăţi vor lua cuvântul şi vor prezenta o situaţie a fiecărei unităţi în parte, lucru pe care îl vor mai face şi directorii generali de la Compania Naţională a Huilei şi de la Complexul Energetic Craiova. Fiecare are câte un sfert de oră la dispoziţie pentru a-şi prezenta belele de care are parte, pentru că de fericire şi „de-ale bune” nu prea poate fi vorba decât dacă s-ar discuta despre salariile şi primele încasate de foştii directori generali din perioada liberală. Majoritatea directorilor actuali au despre ce să vorbească la Rânca pentru că, pe lângă salariile mult micşorate de Guvern, moştenirile de care au avut parte de la predecesori nu sunt deloc unele uşoare.

Lignitul – soluţia optimă pentru energia românească

Miniştrii Videanu şi Berceanu au fost invitaţi pentru a participa la simpozionul de la Rânca, însă nu au confirmat că vor fi prezenţi acolo. Sindicatele miniere au mai organizat şi în anii trecuţi întâlniri de acest gen, intitulate tot „Cărbunele din Oltenia, soluţie sigură pentru energia din România”, însă nici atunci miniştrii invitaţi de la Bucureşti nu au ajuns la discuţii. Federaţia Naţională Mine Energie i-a invitat şi pe noii şefi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale şi Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea Energiei, de ale căror decizii depind în mare măsură livrările de cărbune şi, implicit locurile de muncă în minerit şi energie. Cel puţin şeful ANRM, Gelu Agafiei Mărăcineanu, post la care aspira social-democratul Andrei Maioreanu, va avea ocazia să afle direct de la şefii din minerit şi energie care sunt problemele în privinţa licenţelor de explorare şi exploatare a perimetrelor miniere. SNLO s-a plâns mereu în ultimii ani că firme de apartament operează în special în zona Motru şi încarcă pământ de flori în vagoane, adică un cărbune de slabă calitate, pe care îl vând, eventual contra unor „favoruri” ca şi cărbune cu putere calorică medie. Tărăboiul respectiv a pornit toamna trecută, dar s-a stins odată cu alegerile, când noii şefi din minerit şi energie şi-au pus speranţe în rezolvarea problemelor de către ANRM.

Mâine la simpozion, săptămâna viitoare la miting

Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi senatori sau deputaţi din judeţele Olteniei, au fost şi ei invitaţi la întâlnirea de la Rânca. Prefectul Ion Florescu este aşteptat şi el acolo, prezenţa lui fiind bine-venită, mai ales că, atunci când a fost senator sau deputat, fostul parlamentar a stat departe de scandalurile din minerit sau energie. Secretarul de stat pe probleme de energie, petrol şi gaze, Tudor Şerban, dar şi secretarul de stat pentru resurse minerale, Alexandru Pătruţi, au de asemenea invitaţii pentru Rânca, deşi, cel puţin unul dintre ei nici măcar nu este în ţară în această perioadă. Discuţiile de mâine ar urma să se finalizeze cu un protocol care să prevadă responsabilităţi şi termene în cadrul unei strategii pentru rezolvarea problemelor din minerit şi energie.

Despre strategie se tot vorbeşte de peste un deceniu, nimeni nu a făcut-o până acum, iar acum s-ar putea să fie mult prea târziu. Unităţile miniere şi energetice nu au beneficiat de investiile de care aveau nevoie cu ani de zile în urmă, unii directori generali au devenit „moşieri” pe societăţile de stat şi, în contextul unei crize economice grave, s-ar putea ca pe la sfârşitul anului să ne trezim cu probleme pe care unii nici măcar nu le anticipează acum dar care îşi au rădăcinile în trecutul nu prea îndepărtat. Marii investitori despre care vorbea fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu, s-au transformat în case de avocatură sau firme de pază care au câştigat zdravăn din contractele pe care le-au derulat la Turceni sau Rovinari, în timp ce complexurile au rămas nemodernizate. Calcule simple arată că unităţile respective au nevoie de sute de milioane de euro pentru a-şi moderniza instalaţiile. Banii respectivi nu provin decât din credite, în cea mai mare parte, iar asta presupune dobânzi care, în timp, vor reduce şi mai mult din performanţele economice ale complexurilor.

Şi mai interesant este că toate proiectele de modernizare a termocentralelor nu duc la o creştere a randamentului acestora, ci doar la rezolvarea problemelor de mediu pe care România nu le-a rezolvat atunci când ar fi trebuit. În acest context, modernizările s-ar putea să aibă drept consecinţă o scădere a performanţelor economice ale termocentralelor pentru că la preţurile de acum acestea vor trebui să achite inclusiv creditele şi dobânzile, nu doar primele pentru murături. Oricum, discuţiile de la Rânca se poartă cu o săptămână înainte ca sindicatele miniere să organizeze la Târgu Jiu un miting şi un marş de protest faţă de blocajul politic existent între PSD şi PDL Gorj. Sindicatele susţin că blocajul politic afectează negativ discuţiile despre strategia energetică şi, implicit stabilitatea locurilor de muncă din minerit şi energie.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: